Alla som har en smartphone vet hur smidigt det är att ladda hem appar. I Windows 10 är det precis lika enkelt. Motsvarigheten till Google Play och Apple App Store heter Microsoft Store, och även om utbudet är mindre finns det mycket av intresse. Här är några av våra favoriter just nu.

VLC

Spela alla videofiler

Visserligen tittar vi allt mer strömmande video, men det finns forfarande tillfällen när vi behöver spela upp en traditionell videofil. I det här läget kan du ladda hem VLC. Det är den bästa mediespelaren för dig som har mediefiler – och den stora poängen är att VLC klarar av nästan alla olika sorters filformat.
Till skillnad från det konventionella programmet VLC Media Player kan du dock inte spela upp dvd-filmer i Windows 10-appen.


Världens smartaste anteckningsbok

En av de mest nyttiga Windows 10-apparna är Microsoft egen Onenote. Det här är en avancerad anteckningsapp som inte bara sparar texter utan även länkar, bilder, videoklipp med mera. Ja, du kan till och med rita på fri hand!
 


Photoshop Express

Kraftfull bildbehandling

Fotoappen Photoshop Express är en nedbandad gratisversion av proffsens favoritprogram Photoshop, och du använder det för att förbättra dina bilder. Sedan lanseringen har den fått många nya intressanta funktioner för att trimma dina bilder. För att köra appen krävs att du loggar in med ditt konto hos tillverkaren Adobe.
 

Skräddarsydd tidning för din skärm

Om du vill slippa surfa runt på olika nyhetssajter kan du låta Flipboard göra jobbet. Ange bara vilka ämnen du är intresserad av så skapar Flipboard din egen tidning – som du kan dela med andra. Du kan läsa den på de flesta plattformar – exempelvis Windows 10.
 


Inkscape

Fixa snygga illustrationer

Inkscape är ett av de populäraste gratisprogrammen för att göra illustrationer och teckningar – och det finns numera även som Windows 10-app.
Allra bäst fungerar appen med pekskärm och penna, men det går förstås även att använda mus eller pekplatta.


Full koll på din Dropbox

Dropbox är en tjänst som låter dig spara bilder och andra filer i molnet.
Med den snygga Windows 10-appen bläddrar dig snabbt igenom hela din Dropbox. Du kan även förhandsgranska exempelvis Word- och bildfiler – utan att ladda hem dem.
 


Todo

Smidig att göra-lista

Microsoft Todo är företagets egen att göra-lista. Du skriver upp allt du borde göra – och kan sedan bocka av när det är klart. Eftersom Todo även finns för Android, IOS och webb kommer du åt din lista oavsett var du är.
 


Originalet funkar ännu

Microsoft Todo är en vidareutveckling av den populära Wunderlist, som Microsoft köpte upp för några år sedan. Om du föredrar originalet kan du fortfarande välja att använda det.
En av styrkorna med Wunderlist är att du enkelt kan skapa gemensamma listor tillsammans med vänner och kollegor.


Whiteboard

Whiteboard på datorn

Oavsett om du jobbar med ett grupparbete eller ska hålla en presentation kan du ha nytta av Microsoft Whiteboard.
Som namnet skvallrar om är det här en digital whiteboard, alltså en modern ”svarta tavlan”. Här du rita och anteckna med olikfärgade penslar. Det smarta är att du kan bjuda in andra att jobba med samma whiteboard.


Itunes utan Mac

En av de mest populära Windows 10-apparna kommer, något förvånande, från den traditionella ärkerivalen Apple. Ja, deras mediespelare Itunes finns numera även för Windows 10 och du använda den om du vill lyssna på musiktjänsten Apple Music på datorn.