Wifi är en överraskande stor energitjuv samtidigt som allt fler apparater i våra hushåll använder sig av det. Det är något som inte bara sliter på våra smartphone-batterier utan hela det globala samhället.

Missa inte: Förstärk din uppkoppling rejält med repeater från Asus

Men nu har ett forskarteam hittat ett sätt att ta energiförbrukningen till en helt ny, betydligt mer sparsam, nivå som gör energikostanden 10 000 gånger mindre.

"Passive Wi-fi" som forskarna på University of Washington kallar det, är designat för att förbruka i princip ingen energi alls samtidigt som det går att ha en överföringshastighet upp till 11 megabit per sekund. Det är inte bara elva gånger snabbare än bluetooth utan också svindlande 1 000 gånger mer energieffektivt än bluetooth low energy.

Enkelt förklarat så fungerar tekniken genom att de mest energikrävande apparaterna på ett wifi, som vanligen skickar signaler med olika frekvens, kan läggas ihop och skicka signaler gemensamt vilket gör att de flesta apparater kommer kunna skicka och ta emot samma signal utan att det kräver i princip någon som helst energi.

Missa inte: Uppkopplad rökgrill fixar biffen

Teamet bakom kommer att presentera sitt arbetet i helhet nästa månad under Usenix Symposium on Networked Systems Design and Implementation.