FRÅGA. Jag ville ladda ned en gratis-app till min dator med Windows 8.1. För att göra det var jag tvungen att skaffa ett Microsoft-konto först.

När jag senare skulle starta datorn så tvingade Microsoft mig att logga in med detta konto! Detta har de inte fått min tillåtelse att göra.

/Göran


SVAR. I både Windows 8 och Windows 10 finns det två olika lägen:
Det ena kallas för Lokalt konto. Om du använder det behöver du inte uppge några personliga uppgifter, utan du kan använda Windows som du alltid har gjort. I det läget är din integritet skyddad.

Det andra läget använder ett så kallat för Microsoft-konto. För att använda det måste du registrera dig och ange dina personliga uppgifter till Microsoft.
Om du kör lokalt konto kan du fortfarande använda dina vanliga program och installera nya. Du kan surfa som vanligt och du kan logga in på exempelvis mejl, Facebook, internetbanken och SVT.

Däremot kräver den butik (Windows Store) där du tankar hem den nya sortens appar att du kör ett Microsoft-konto. Samma sak gäller för de Microsoft-tjänster som blir en del av operativsystemet. Du måste exempelvis vara inloggad med ett Microsoft-konto för att kunna synkronisera dina Windows-inställningar mellan olika prylar.

Ditt beslut. Du kan använda Windows 8 och 10 både med och utan inloggning. Välj själv!
Ditt beslut. Du kan använda Windows 8 och 10 både med och utan inloggning. Välj själv!

Microsoft har förstås två tankar bakom Microsoft-kontot. Det ena är att Windows fungerar smidigare om du är registrerad. Olika tjänster och appar kan dela information med varandra och med flera olika prylar.

Den andra tanken är att Microsoft ska kunna exponera dig för reklam. Om de vet att du ska göra kan de lättare visa anpassad reklam.

Att kräva registrering för att få ladda hem appar är inget unikt. Det är även något som Google gör i Android och Apple i Iphone och Ipad.

Det finns både fördelar och nackdelar med att använda ett Microsoft-konto, och varje användare måste själv avgöra om vi är beredda att offra en del av vår integritet för att få ta del av de nya gratistjänsterna. Men vi måste välja. Vi kan inte både äta kakan och ha den kvar.

Och om du tycker att din integritet är det viktiga tycker jag att du ska använda Lokalt konto. Läs här hur du byter här:

/PC för Alla