Din mobil är inte bara en fantastisk kamera för fotografier. Den fungerar även utmärkt som videokamera. Oavsett om du är iväg på semesterresa eller bara befinner dig hemma i vardagen kan det vara kul att filma.

Microsoft Movie Maker var en gång det bästa gratisprogrammet för videoredigering på pc, men det var länge sedan det försvann från marknaden.

Lyckligtvis finns även många andra bra verktyg som hjälper dig att göra filmen bättre och roligare. Ett av de mest populära heter Adobe Premiere Elements, som är ett betalprogram. Läs mer om hur du redigerar video i Adobe Premiere Elements.

Föredrar du program som inte kostar pengar finns det lyckligtvis flera bra gratisalternativ, även för dig som kör Windows. Du som är Mac-, Ipad- eller Iphone-ägare behöver däremot inte tänka så mycket. Här ingår nämligen programmet/appen Imovie redan från början.

Foton

Gratisklipp direkt i Windows

Våra mobiler har fantastiska kameror – även för den som vill filma. För att göra filmerna bättre bör du förstås redigera dem i efterhand. Du kan klippa bort ointressanta bitar och slå ihop flera olika klipp till en film.

Den här sortens enkla redigering kan du göra i Microsofts program Foton, som trots namnet även fungerar för video.Clipchamp

Snabba klipp med Microsofts program

Förra året köpte Microsoft upp videoredigeringssajten Clipchamp och man förvandlade den i samma veva till ett riktigt Windows-program.

Clipchamp är roligare och modernare än Microsoft Foton, och det har även fler finesser.Davinci Resolve

Proffsigt gratisprogram för datorn

Clipchamp och Microsoft Foton är enkla verktyg, men det finns även ett gratisalternativ för proffsen. Davinci Resolve har avancerade redigeringsverktyg för att exempelvis justera ljuset och lägga på videoeffekter. Det finns även ett inbyggt bibliotek med bakgrundsljud samt ett verktyg för att redigera ljud. Ja, programmet är så avancerat att det till och med används av Hollywood-proffs.


Gratis med begränsningar

Ett annat populärt gratisprogram för datorn är Videopad. Du kan göra enkel redigering, och spara filen på hårddisken eller Youtube. Programmet är gratis för hemmabruk.

Tyvärr har den en del begränsningar, bland annat i vilka filformat du får spara i. Vill du slippa dessa begränsningar kostar den fullständiga versionen av programmet.


Youtube Studio

Redigera direkt i Youtube

Om du tänker publicera din film på Youtube kan du använda företagets webbaserade redigeringsprogram Studio. Välj Ladda upp videor, öppna din film och välj Redigerare i vänsterspalten så öppnas ett enkelt program för att klippa och trimma din video. När du är klar kan du dela den privat – eller med hela världen.Google Foto

Smidig app för mobil och platta

Det finns många appar för att redigera video, men de flesta kostar pengar eller är fullproppade med reklam. Ett enkelt gratisalternativ är Google Foto – och du hittar videoverktyget under Bibliotek, Verktyg, Skapa, Skapa film.

Föredrar du att använda datorn finns Google Foto även som ett webbaserat program.Freesound

Fixa gratis ljud och musik

Ett enkelt sätt att göra din film roligare är att lägga på musik och ljud. Om du ska publicera den är det viktigt att du inte använder vanlig, upphovsrättsskyddad musik.
Du hittar fri musik och ljud på det stora ljudbiblioteket Freesound. Alla kan söka och lyssna, men för att ladda ned filerna måste du registrera dig.

Även Soundcloud kan vara till stor hjälp när det kommer till ljudläggning av din film. Hur det här skiljer sig från Freesound är att inte allt är gratis. Visst material kostar pengar, men skaparna brukar vara väldigt noga med att märka upp respektive och under vilka former viss musik och ljudeffekter får användas.Pixabay

Hitta gratisbilderna för din film

Även stillbilder kan piffa till dina videofilmer. Om du inte vill använda egna bilder kan du gå till Pixabay. I likhet med Freesound är det här ett bibliotek med material som är fria att använda – även på nätet.

Ett alternativ till Pixabay är Pexels. Det fungerar på samma sätt och samtliga bilder är gratis att använda. De är licensierade under Creative Commons Zero, vilket innebär att det går bra att ladda ned, redigera och dela både hemma och på jobbet. Icke-kommersiellt och kommersiellt, med andra ord.