Din mobil är inte bara en fantastisk kamera för fotografier. Den fungerar även utmärkt som videokamera. Oavsett om du är iväg på semesterresa eller bara befinner dig hemma i vardagen kan det vara kul att filma.

Microsoft Movie Maker var en gång det bästa gratisprogrammet för videoredigering på pc. Om du fortfarande har det installerat fungerar det fortfarande, men Microsoft har slutat sprida det.
Microsoft hänvisar i stället till appen Foton som ingår i Windows 10. Läs mer om den i vår guide till Windows Foto.

Läs även: Viktigaste grunderna i Adobe Premiere Elements

Men det finns även många andra bra verktyg som hjälper dig att göra filmen bättre och roligare. Här är några av de bästa:

Videopad – bästa programmet för datorn

Videopad

Ett program som fungerar på ungefär samma sätt som Movie Maker en gång gjorde är Videopad. Du kan göra enkel redigering, och spara filen på hårddisken eller Youtube. Programmet är gratis för hemmabruk.

Missa inte: 7 gratisprogram som sparar dig över 6 000 kronor

Tyvärr har den en del begränsningar, bland annat i vilka filformat du får spara i. Vill du slippa dessa begränsningar kostar den fullständiga versionen av programmet 33 euro (cirka 330 kronor). Det finns också en specialversion för 58 euro (580 kronor) för dig som behöver mer än två ljudspår.


Adobe Premiere Rush – toppenapp på mobilen och plattan

Adobe Premiere Rush

Vill du redigera film direkt i mobilen eller surfplattan är Adobe Premiere Rush ett bra val. Det är en nedbantad version av Adobes populära proffsprogram Premiere.

Premiere Rush har alla grundfunktioner du behöver, och du kan spara filmen som en fil eller dela den via Adobes egen molntjänst, eller Youtube.

Adobe Premiere Clip
Ladda ner till Android
Ladda ner till IOS


Redigera direkt i webbläsaren med Youtube


Youtube
Du som tänker ladda upp filmer på Youtube behöver inget separat verktyg för videoredigering. Fram tills förra året fanns Youtube Editor, där du kunde göra rätt mycket med din uppladdade film. Denna må vara borta, men majorieten av dess funktioner har flyttat in i Videohanteraren, som du hittar under din kanal. Där kan du bland annat ändra hastighet, lägga på filter och trixa med ljud.


Fixa gratis ljud och musik


Freesound
Ett enkelt sätt att göra din film roligare är att lägga på musik och ljud. Om du ska publicera den är det viktigt att du inte använder vanlig, upphovsrättsskyddad musik.

Du hittar fri musik och ljud på det stora ljudbiblioteket Freesound. Alla kan söka och lyssna, men för att ladda ned filerna måste du registrera dig.
 

Soundcloud


soundcloud

Precis som med Freesound kan Soundcloud vara till stor hjälp när det kommer till ljudläggning av din film. Hur det här sklijer sig från Freesound är att inte allt är gratis. Visst material kostar pengar, men skaparna brukar vara väldigt noga med att märka upp respektive och under vilka former viss musik och ljudeffekter får användas.

Vissa kan dock länka vidare till exempelvis Artist Union (där du kan bli ombedd att följa skaparen i utbyte mot en gratis nedladdning).


Hitta gratisbilderna för din film

Pixabay

Även stillbilder kan piffa till dina videofilmer. Om du inte vill använda egna bilder kan du gå till Pixabay. I likhet med Freesound är det här ett bibliotek med material som är fria att använda – även på nätet.
 


Pexels

pexels
Ett alternativ till Pixabay är Pexels. Det fungerar på samma sätt som exemplet ovan och samtliga bilder är gratis att använda. De är licensierade under Creative Commons Zero, vilket innebär att det går bra att ladda ned, redigera och dela både hemma och på jobbet. Icke-kommersiellt och kommersiellt, med andra ord.