Windows 10 har gjort det lite krångligare än tidigare att lägga till fler användare på datorn, till exempel för andra familjemedlemmar eller besökare. Det beror framför allt på att användarkonton är kopplade till Microsoft-konton.

Så här gör du:

1. Öppna Start-menyn och välj Inställningar.
2. Klicka på Konton och sedan på Familj i andra användare i listan till vänster.

Konton

3. Din familj är konton för antingen vuxna eller barn i familjen, där vuxenkonton kan styra barnkontona. Andra användare är konton för vänner, gäster eller andra du vill ska kunna använda datorn men inte dela på filer som familjemedlemmar delar med varandra.

Lägg till familjemedlem

4. När du väljer till exempel Lägg till en familjemedlem -> Lägg till en vuxen måste du fylla i en e-postadress. Här duger det inte med vilken adress som helst utan det måste vara ett Microsoft-konto. Om den du ska lägga till inte har ett konto kan henskapa ett här.
5. Gå vidare och bekräfta mejladressen. Du får nu ett meddelande att en inbjudan har skickats. Personen i fråga kan logga in omedelbart, men måste bekräfta mejladressen för att få tillgång till föräldrakontroll (om det var ett vuxenkonto för en ny familjemedlem).

Ändra kontotyp

6. Du kan ändra kontotyp från standardanvändare till administratör genom att markera användaren och klicka på Ändra kontotyp. Intill den finns en knapp för att blockera kontot.