Vilda västern-eran på internet är definitivt över. En gång i tiden var internet ett fritt land men nu har vidderna asfalterats och ersatts av flådiga gallerior där gigantiska amerikanska företag som Google och Facebook dominerar. Detta har lett till många fantastiska uppfinningar och ett bekvämare liv för människan. Våra telefoner gör det mesta vi vill, våra hem kan automatiseras genom internet, vi har självkörande bilar och sociala verktyg som gör att vi kan kommunicera med våra vänner över hela världen.

Missa inte: Här är tjänsterna för dig som vill vara anonym

Samtidigt är vår digitala tillvaro inte helt problemfri. Snowden-affären har visat att det råder en global massövervakning där de stora företagen har mer makt och inflytande än många demokratiska länder. Intrycket många av oss säkert har är att vi använder nätjättarnas tjänster gratis, men samtidigt är vi också produkten som skickas vidare till bland annat affärsverksamheter och den amerikanska regeringen.

Facebook

Facebook äger fortfarande alla dina bilder hur många kedjebrev du än postar på din vägg som säger att de inte gör det. Faktum är att Facebook äger kedjebreven också. Och Google, Apple eller Microsoft äger förmodligen webbläsaren och enheten som du använder. Det är en centralisering av makt över information av ett slag som inte har någon jämförelse i mänsklighetens historia. Ändå är vi okej med det. Det är helt enkelt för svårt att ställa sig utanför. Men det finns de som försöker.