Operativsystemet: Tails
Ett portabelt operativsystem som precis kommit i ny uppdaterad version som är lättare att installera. Operativsystemet är mer omtalat än välanvänt och har hyllats av bland annat Edward Snowden. Tails körs via en usb-sticka, lämnar inte några spår och kommer med inbyggda krypteringsverktyg. Poängen är att säkerställa användarens anonymitet i största möjliga mån. Operativsystemet använder sig dessutom av sandbox-teknik som separerar de olika programmen som körs.

Missa inte: Så ägd är du av storföretagen på nätet

Smartphonen: Android, rootad
Skaffa en Androidmobil, roota den och installera ett öppet operativsystem så du slipper Googles inbyggda tjänster.

Tor

Webbläsaren: Tor (The Onion Browser)
Tor har två funktioner. Webbläsaren gör dig anonym på nätet genom att skicka dina förfrågningar genom ett stort nätverk av datorer och den låter dig också komma åt det så kallade mörka nätet med toppdomänen .onion. Där finns mycket konstigt men också möjligheten att hålla sig anonym. Hastigheten är dock långsammare än andra webbläsare och flera studier har visat att Tor-användare ofta behandlas som andra klassens medborgare.

Sökmotorn: Duck Duck Go
Duck Duck Go sparar inga uppgifter eller personlig information och använder inte cookies för att identifiera dig. Den lagrar inte heller några IP-adresser på sina servrar eller använder sig av dolda program för att koppla ihop dina sökningar. DuckDuckGo kan inte ens avgöra om två sökningar kommer från samma dator och är ändå en riktigt bra sökmotor.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning