Facebook

För många av oss har Facebook blivit en viktig del av tillvaron, där vi håller kontakt med långväga vänner, släktingar och andra bekanta. Många är även med i olika grupper, både öppna och slutna, och läser och kommenterar på saker andra har publicerat.

Missa inte: Så enkelt surfar du mer anonymt

Därför är det viktigt att hålla koll på dina inställningar för vilka som får se vad, och att veta vem som kan se saker du skriver på olika platser. Många undrar även hur Facebook egentligen bestämmer vilka saker som ska dyka upp i vänners nyhetsflöden.

I den här guiden går vi igenom vad vänner kan se, vad okända kan se och hur notiser fungerar för Facebooks olika delar.

Stäng av chatten

Chatten/Messenger

Om du inte har stängt av funktionen kommer dina vänner alltid att kunna se när du är online. Det finns alltså inget sätt att vara osynlig som på exempelvis Skype. Vad du kan göra är att stänga av chatten helt och hållet eller för vissa vänner. Du kommer då inte se om vännerna är online heller, men chattmeddelanden kan ändå skickas och syns under Meddelanden. Tryck på kugghjulet nere intill sökrutan under chattlistan och välj Avancerade inställningar. Tyvärr finns ingen motsvarighet för Messenger-appen – har du den igång kan vännerna se att du är där.


Andras väggar

När du gillar något eller kommenterar på något på en annan persons vägg är det den personens sekretessinställningar som avgör vilka andra som kan se det. Kommentarer och gillningar på ett offentligt delat inlägg kan alla se. Gemensamma vänner kan alltid se vad du har skrivit – om inlägget inte har specielanpassats för att bara gälla en viss grupp av personens vänner – men många har även ställt in så att de tillåter vem som helst att följa dem utan att vara vänner. Du har säkert lagt märke till det någon gång när du ser i ditt nyhetsflöde att en kompis har kommenterat på en annan persons inlägg och du varken kan gilla eller kommentera själv.


Offentlig grupp

Öppna grupper

Öppna grupper är just öppna – vem som helst kan gå med utan att behöva godkännas. Inlägg på öppna grupper är offentliga och kan ses av vem som helst. Dina vänner kan se vad du har skrivit i öppna grupper, och det kan dessutom dyka upp i deras nyhetsflöden. Det finns inget sätt att ändra sekretessnivån för enbart dina egna kommentarer och gillningar, men det finns ett knep som verkar fungera för att hindra dem från att synas i vänners nyhetsflöden – sluta följa gruppen. Du kommer då inte heller själv se nya inlägg i gruppen i ditt nyhetsflöde, men du kan så klart gå till själva gruppen och läsa.

Missa inte: Så ägd är du av nättjättarna – och därför är det ett problem


Slutna grupper

Dina vänner kan se att du är medlem i en sluten grupp, vad gruppen handlar om och vilka andra som är med i den – men kan inte se vad du har skrivit eller gillat. Vi har sett rapporter om hur det här ibland buggar och vänner har ändå kunnat se kommentarer och annat från slutna grupper de själva inte är med i, men så ska det alltså inte vara.


Hemliga grupper

Hemliga grupper syns inte för utomstående och det enda sättet att få reda på deras existens är genom att bli inbjuden. De dyker alltså inte upp i sökningar och det som skrivs där syns aldrig för utomstående.

Zuckerberg

Sidor

Allt du skriver eller gillar på en offentliga sida (till exempel ett företags) kan ses av vem som helst och kan dyka upp i vänners nyhetsflöden. Här finns så vitt vi vet inget knep liknande det för öppna grupper, utan det enda sättet att undvika att vänner får nys om vad du har gjort är att inte göra det.


Realtidsrutan

Realtidsrutan har inga separata sekretessinställningar utan allt som kan dyka upp i vänners nyhetsflöden kan även dyka upp i realtidsrutan.

Facebook

Tips: Hemliga grupper bäst för riktigt privata saker

Det enda sättet att hålla något helt och hållet privat på Facebook är att använda hemliga grupper. Då kan vänner inte ansöka om medlemskap bara för att de ser att du är med i en grupp och på så sätt kanske få del av vad du har delat. Problemet är bara att få nya medlemmar, eftersom de måste bjudas in av existerande medlemmar.


Håll koll på dina egna sekretessinställningar

Det är så klart även en bra idé att hålla koll på sekretessinställningarna för inlägg på din vägg. Du kan välja speciella sekretessinställningar för inviduella inlägg, för att till exempel dela något enbart med släktingar.