Dells XPS-datorer är en serie lite dyrare och mer exklusiva pc-byggen där större ambition lagts på kvalitet, design och maxade specar än på att hålla nere priset. Vi har bland annat tidigare testat XPS 13 som imponerar med extra kompakt form och mycket bra prestanda.

Missa inte: Så ska AMD göra externa grafikkort mer gångbara

Från flippbar till delbar

Nu har turen kommit till XPS 12. Det är inte den första datorn med det namnet, vi minns till exempel den flippbara modellen från 2013 där skärmen satt i en tunn metallram och kunde vändas 180 grader. Dell gör med andra ord som ett gäng andra dator- och mobiltillverkare nu för tiden och återanvänder gamla modellnamn för nya produkter. De klämmer dit ett ”2016 edition” eller som i Dells fall en obskyr fyrsiffrig kod som inte syns någonstans annat än i detaljerade speclistor, och låtsas som föregångaren aldrig existerat.

Dell XPS 12
XPS 12 ser onekligen proffsig ut. Den säljs som konsumentdator men känns kanske mer relvant i businessmötet.

Så riktigt vad vi ska förvänta oss av den nya Dell XPS 12 är osäkert. Nu är det en lös surfplatta med medföljande tangentbordsdocka istället. Som alltid med den här sortens datorer blir det till att göra två test: hur bra den som surfplatta, och hur bra är den som liten notebook?

Missa inte: Stort test: Chromecast vs Apple TV vs Android TV

Bra prestanda, bättre skärm

Låt oss börja med det gemensamma. Det här är en Windows-pc med Intel Core m-processor, närmare bestämt dem mest kraftfulla av dem, Core m7. Core m-serien är inte lika kraftfull som Core i-processorerna, men räcker fortfarande riktigt långt även för ambitiöst skrivbordsjobbande, med fördelen att de är så pass svala att de aldrig ska behöva aktiv kylning. En del Core m-datorer har fläkt, men då beror det snarare på att andra komponenter står för överskottsvärmen. Dell XPS 12 har dock inga fläktar, trots bra prestanda och både stor och snabb ssd.

Den mest iögonfallande egenskapen med XPS 12 är dess bildskärm, som har äkta 4k-upplösning. Vi har sett detta i en tolv-tummare tidigare – Toshibas lilla notebook Satellite Radius 12 – och upplevelsen av 4k på en så här liten skärm är riktigt imponerande. Det är som att ha fyra bra smartphoneskärmar sida vid sida. Synbara pixlar blir snabbt ett avlägset minne. Skärmen är inte extremt ljusstark, men ger oss riktigt fina färger, bra svärta i mörka partier, utmärkt närvarokänsla med kort avstånd mellan pixlar och glasytan och bra betraktningsvinklar.

XPS 12 ger oss datorkraft som räcker och blir över för alla typer av vardagligt kontorsjobb och mediauppspelning (jadå, även i 4k). Är du ambitiös och har lite tålamod så räcker den även till för video- och fotoregigering och liknande sysslor, även om det kan bli lite trångt att hålla på med sådant på en 12-tumsskärm.