Microsoft Edge InPrivate
Det privata surfläget "InPrivate" ska innebära att webbläsaren inte sparar information som historik, cache och cookies.

I stort sett alla webbläsare har i dag någon form av privat surfläge. Det innebär att du kan surfa utan att någon cache eller historik sparas på datorn, och webbplatser du besöker i det privata läget ska inte få tillgång till cookies och annan data så du blir svårare att spåra.

Tyvärr verkar en bugg i Microsofts webbläsare Edge göra att detta inte respekteras, i alla fall inte på alla datorer. Efter ett tips från en läsare som sett att historiken från tidigare privata sufsessioner sparades har vi undersökt frågan. Märkligt nog ser det ut som att webbplatser du besöker i läget "InPrivate" ligger kvar i historiken.

Tidigare i år upptäcktes en bugg i Edge som just innebar att webbläsaren sparade information trots privatläge men den ska ha fixats i samband med en uppdatering i februari.

Trots det har vi bekräftat på flera datorer med Windows 10 att Edge visst sparar historik om vi kör InPrivate. Informationen finns kvar även efter att vi stängt alla flikar och till och med startat om datorn. Datorerna har kört senaste versionen av Windows 10 och Microsoft Edge med alla uppdateringar från Windows Update.

Microsoft Edge InPrivare
Här finns sajterna vi besökte i privat läge listade i historiken, trots att vi startat om webbläsaren.

På en av datorerna vi testat med verkar inget hamna i historiken om man använder adressfältet (som normalt är dolt och måste klickas fram i en nyöppnad flik). Men använder vi sökfältet, där man även kan skriva in webbadresser, som dyker upp mitt i fönstret i alla nya flikar hamnar det i historiken.

På den andra datorn verkar det hamna i historiken oavsett om vi använder sökfältet, adressfältet eller bokmärken. Men då och då sker det att en länk inte fastnar i historiken. Vi har dock inte lyckats hitta något mönster för när detta inte sker utan det verkar slumpmässigt.

Vi har förklarat våra upptäckter för Microsoft i Sverige, och de känner inte igen problemet. De säger också att de inte kan återskapa det på sina datorer.

– Vi har tagit in de rapporter som kom tidigare och åtgärdade dessa 9 februari med Update KB 3135174. Om det är så att kunder fortfarande har några problem kring det här så ber vi dem kontakta vår support så att vi kan återskapa vad som händer för att kunna verifiera och lösa eventuella problem, säger Samuel Skwarski på Microsofts presstjänst.

När vi besöker sajter i privat läge verkar informationen inte sparas i webbläsarens cache, det är bara listan över besökta sidor som finns kvar.

Vi känner inte till liknande problem med det privata surfläget i Firefox eller Chrome. Vill du surfa hemligt är det säkrare att använda en av dessa webbläsare tills vi vet mer eller problemet fixas.