Det har under flera veckor förekommit sporadiska rapporter om att användare tvingats att uppgradera till Windows 10 vare sig de vill det eller inte. Antalet upprörda användare växte dock kraftigt under helgen då både användare på Reddit och Microsofts egna forum som använde Windows 7 eller 8.1 började klaga på att Microsoft automatiskt uppgraderat deras dator till Windows 10.

Missa inte: Så skippar du inloggningen i Windows 10

– Jag behövde snabbt använda min avdelnings bronoskopiutrustning för en person med dåliga lungor. När jag satte på datorn så var den tvungen att göra en Windows-uppdatering, säger en användare på Reddit.

– Såg en meddelanderuta som sa något i stil med att "Din uppdatering är redo! Startar om och installerar om 13 minuter." Om jag hade lagat mat eller tittat på tv så hade jag haft Windows 10 nu. Det bästa var att det hade gömt avbryt-knappen i mer info-knappen, säger en annan och det är bara några av de många rapporter som inkommit under fredagkvällen och frammåt.

Woody Leonhard, en skribent för Infoworld, rapporterar att även han haft samma problem. Trots att han ställt in att han inte ville ha en uppdatering vaknade han upp och såg att Windows 10 hade laddat ner sig under kvällen men misslyckats att installera. Enligt Woody Leonhard fortsatte problemet genom att Windows senare ändrade i inställningarna för att kunna installera sig själv under perioder när datorn inte användes.

Efter lördagen verkar problemet av okänd anledning avtagit. I vilket fall har antalet rapporter gått ner. Microsoft själva har ännu inte kommenterat på situationen men har vid flera tidigare tillfällen sagt att Windows 10 inte kommer vara något som skall tvingas på användarna.