Wireless Display Adapter kom redan i slutet av 2014, men har precis släppts i en uppdaterad modell, med exakt samma namn. För att vara säker på att inte köpa den gamla modellen behöver du kolla in utseendet. Den nya har två fyrkantiga klumpar med en sladd emellan, en med usb-kontakt och en med hdmi. I förra versionen var hdmi-delen betydligt större än usb-delen, i den nya är de två delarna lika stora.

Kort och gott är det här en mottagare för Miracast och Wireless Display (widi), som du kan plugga in i en tv eller bildskärm som inte har inbyggt stöd för det. Du ansluter till pluggen med wifi direct, och behöver därmed varken internet-uppkoppling eller kontakt med lokalt wifi-nätverk. Det fungerar i princip som en trådlös hdmi-kabel och har inga restriktioner på vad du kan visa. (Förutom dhcp, men det har ju även hdmi, så se till att dina prylar är dhcp-kompatibla.) Syns och hörs det på datorn så syns och hörs det via Miracast.

Microsoft Wireless Display Adapter
Nya Wireless Display Adapter har en blåvit kartong, medan föregångaren var mörkgrå. Se till att du tar rätt.

Usb-kontakten är bara till för att förse Wireless Display Adapter med ström. Det räcker att du pluggar in den i en ledig usb-port på din tv. Saknar du det går den att koppla till en mobilladdare. Tyvärr får du inte med någon sådan eller en tillräckligt lång sladd för att koppla in en på ett praktiskt sätt.

Enkel anslutning, enkel funktion

Väl ansluten får vi upp enkla instruktioner på skärmen för hur vi ansluter till adaptern – förutsatt att vi kör en Windows 10-dator eller en Windows 10 Mobile-telefon. Det förutsätter givetvis att hårdvaran i datorn eller telefonen har WiDi-stöd.

Wireless Display Adapter har även stöd för andra icke-Windows-enheter som kör Miracast, framför allt då telefoner och surfplattor med Android. På Microsoft sajt står det att den är kompatibel med Android 4.2 och Android 5, men vi testade med en Nexus 7 som kör Android 6 och det funkade även där.

Microsoft Wireless Display Adapter
Så här levereras den, som ett väldigt otympligt armband, ungefär.

Att ansluta är okomplicerat. På en Windows-dator och en Lumia-telefon hanteras adaptern som en extern skärm eller projektor och hittas under funktionen ”Anslut”. På Android-plattan dök den upp som en Cast-alternativ vid sidan av vår Chromecast som satt på en annan hdmi-port i samma tv.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning