Efter Windows 7 hade jag en lång period då jag inte ville ta i en Windowsdator. Version 8 var helt enkelt en katastrof i mina ögon, och jag var redan från början även skeptisk till att bygga in Microsofts operativsystem i mobilen. Helt enkelt av den anledningen att systemet inte föddes ur ett mobilt användarperspektiv, utan istället var en lösning för att knöka in ett jättesystem i en mindre plattform. Android och IOS är mobila från början och det tog tid innan de ens optimerades för surfplattan (i alla fall Android). Att börja från andra änden syntes för mig som en ganska dålig idé, något som Microsoft också fått erfara.

Missa inte: Windows 10-domen – så tycker läsarna

Nu ska Windows 10 in även i Xbox One på allvar. Visst har man anat en del likheter i användargränssnittet från det att jag först testkörde Xbox One, som redan från början var en aning svårare att hitta runt i än Xbox 360. Efter ett antal uppdateringar var jag inne i Xbox One häromdagen och skulle rensa lite på hårddisken. Problemet var bara att jag inte kunde hitta var de nedladdade spelen fanns någonstans. Det slutade med att jag fick googla mig fram till hur jag hittade dem. I en meny skulle man trycka vänster knapp på styrkorset, något som varken jag eller sonen hittade någon antydning till i det blockiga och fula menysystemet. Vad har hänt med Xbox One sedan jag senast var inne i den?

Jag har alltid föredragit Xbox framfört Playstation, även om jag samtidigt hela tiden ägt minst en enhet av båda plattformarna. Microsofts konsol säljer mycket mindre än Sonys Playstation 4 i Europa, och jag känner inte att rätt lösning ur ett användarperspektiv är att ta in mer Windowstänk i spelkonsolen. Då spelar det ingen roll hur bra Xbox One-handkontrollen ligger i näven, då får det bli Playstation 4 helt enkelt. Eller en spel-pc.

Faktum är att mitt nästa projekt hemma är att bygga en riktigt grym speldator, givetvis med Windows 10 i. Jag lämnade pc-spelandet bakom mig för många år sedan, just för att konsolspåret var så mycket enklare. Men det är nog dags att gå tillbaka till datorlösningen igen, där trivs jag med Windows 10!