hette appen “Who viewed your profile – Instaagent” och lockade hundratusentals att ladda ned appen. Det visade sig då att när du loggat in med ditt Instagram-konto i appen skickades både användarnamn och lösenord vidare till en server. Efter det har de stulna uppgifterna använts till att, utan medgivande, lägga upp bilder på användarnas konton.

Nu verkar det som att samma utvecklare släppt inte bara en, utan två appar under nya namn. Den här gången heter apparna “Who cares with me – Instadetector” och “Instacare - who cares with me.”

Missa inte: Stor jämförelse: Så mycket bättre är Iphone SE än konkurrenterna

Det är IOS-utvecklaren David L-R som på Twitter berättar om de nygamla apparna. Enligt David L-R verkar ett liknade förfarande ligga bakom även Instacare och Instadetector. Användarens uppgifter skickas vidare till en tredjeparts-server, uppgifterna har sedan i vissa fall använts till att lägga upp bilder på användares Instagram-konton, utan deras medgivanden.

Instacare
Apparna Instacare och Instadetector lockar användare med att möjligheten att få se vilka som besöker ens Instagram-profil, men bakom kulisserna döljer sig alltså något annat.

Apparna har nyligen blivit bortplockade från Apple Store och Google Play, men de låg länge högt upp på topplistorna.

Den som har installerat och använt Instacare eller Instadetector bör radera appen och byta lösenord till Instagram-kontot så snart som möjligt. Används samma lösenord också till andra inloggningar bör också de bytas.