Googles arbete med att hålla sina Gmail-användare säkra har lett till att flera mejllevantörer nu tvingas till att arbeta bättre med säkerheten. Detta efter att Google i februari börjat varna sina användare gällande mejl som kommer från källor som inte använder sig av TLS-kryptering.

Missa inte: Gmail guide - 66 bästa tipsen för Googles mejl

Efter att ha infört det nya varningssystemet säger sig företaget ha sett att mängden inkommande mail som skickas genom kryptering till Gmail-användare nu ökat med 25 procent. Den stora anledningen bakom ökningen tros då vara att flera mejlleverantörer nu uppdaterat sina klienter för att Gmail inte skall börja varna för dem längre, säger Google själva i en kommentar till The Verge. En annan anledning bakom förändringen tros också vara att många användare valt att byta till en mer säker mejlleverantör.

Utan kryptering ökar risken för att skickade mejl kan läsas av andra som vill åt dem eftersom mejlen då enbart skickas som ren text. Före Googles nya varningssystem har användarna inte haft något sätt att se om huruvida ett mejl de tagit emot kommer från en krypterad källa eller inte. Google säger att förändringen är en del i en pågående säkerhetssatsning som vi snart kommer att få se mer av.