​Du har säkert hört termen ”jailbreaking” när det gäller Iphone eller Ipad. I Android-världen är motsvarigheten ”rooting”, som brukar översättas till roota på svenska.

Enkelt uttryckt handlar det om att låsa upp telefonen eller plattan, så att du kan göra nästan vad du vill med den. Du kan till exempel avinstallera alla de där apparna som du annars är tvungen att ha även om du aldrig använder dem. Du kan också komma åt systemfiler, installera det du vill och till och med byta operativsystem. Men du utsätter dig också för större risker, eftersom du bland annat ökar faran att drabbas av skadlig kod.

Operativsystemet Android är baserat på Linux och fungerar som detta i många avseenden. Alla operativsystem har en högsta användarbehörighet, en så kallad superanvändare (superuser eller su). I Windows är det kontot Administratör och i Linux kallas användaren för root. Härstamningen till detta uttryck är förmodligen att superanvändaren i Linux är den enda med behörighet till rotkatalogen.

Android är den mest populära Linux-versionen i världen (för övrigt också det mest använda operativsystemet över huvud taget), men som vanlig Android-användare har du inte root-behörighet. Och det är alltså vad rootningen gör.

Hur går det till?

Det finns ungefär lika många sätt att roota en telefon som det finns telefoner. Det kan handla om komplicerade Linux-kommandon, telefonspecifika åtgärder och filer som behöver kopieras, vilka tillsammans gör det hela oerhört invecklat.

Det finns också möjlighet att utnyttja färdig mjukvara som gör jobbet åt dig. Vi har valt att använda det behändiga gratisprogrammet Kingo Root i den här guiden. Du får stå ut med lite reklam, men det kan det kanske vara värt.
Kingo Root klarar av att roota majoriteten av de telefoner som finns på marknaden, dock inte de som kör Android 5.1 (Lollipop) eller högre, eftersom de har en helt annan Android-kärna och ännu högre säkerhet. Dessa telefoner är dock så pass nya att vi räknar med att du inte vill roota dem i alla fall.

Skulle du ändå vilja det finns det trots allt möjligheter. Du skulle till exempel kunna prova programmet med det likartade namnet Kingroot, som ska kunna hantera alla versioner av Android. Det är dock inte gjort i öppen källkod som Kingo Root och ingen vet vad de kinesiska programmakarna egentligen gör med sitt program. Det finns uppgifter på nätet som säger att de samlar in uppgifter som till exempel imei-nummer från telefonen.

Programmet ska fungera för att roota din enhet, men du använder det på egen risk och PC för Alla har inte testat.

Innan du börjar

Du måste vara medveten om att någonting kan gå fel och att din telefon eller platta kan tappa information eller bli obrukbar. Du bör därför säkerhetskopiera allt du vill spara och är rädd om.

Installerade appar behöver du inte bry dig om. Uppgifter om vilka de är finns sparade i Google Play och det är en barnlek att installera dem på nytt. Samma sak gäller oftast för kontakter, kalender och inställningar, ibland mer. Detta beror på vad du valt i inställningarna för vad Google ska säkerhetskopiera från telefonen.

För allting annat är det enklaste att bara ansluta telefonen till datorn och med hjälp av dra och släpp i Utforskaren bara kopiera alla mappar som innehåller något viktigt till en mapp i datorn.

Efter rootning

Alla appar som kräver en rootad enhet presenterar en begäran om root permission när du kör dem första gången. Det är bara att godkänna detta, så sparas tillståndet i appen Superuser, som installeras av Kingo Root.

I den appen finns för övrigt också funktionen Remove Root, som du kan använda för att avlägsna rootningen och återställa telefonen. Det är en av fördelarna med Kingo Roots metod för rootning, även om återställningen förmodligen inte blir helt spårlös.

Knepigt. Att roota en telefon kan vara hur svårt som helst…
Knepigt. Att roota en telefon kan vara hur svårt som helst…
…eller med lite tur ganska enkelt.
…eller med lite tur ganska enkelt.

Fakta

Svårighetsgrad: Svår
Tid: 60 minuter

Det här behöver du:

  • En Android-enhet, helst inte din vanliga

Det här lär du dig:

  • Att skaffa root-behörighet till en Android-enhet.