Det sätt som Dell presenterar nya versionen av Venue 10 Pro på är inte helt genomtänkt. Den heter som synes Pro, säljs på Dells webbutik under företags-avdelningen med prislapp exklusive moms, men levereras med Windows 10 Home. I alla fall enligt informationen i Dells webbutik, vilket är det enda vi har att gå på än så länge – denna nya modell med beteckningen 5056 är så pass färsk att den inte finns i andra butiker ännu. Där hittar du modell 5055. Och det är ganska stora skillnader på dem, så ta inte fel.

Vårt testexemplar hade dock Windows 10 Pro installerat. Så vi vet inte riktigt vad som pågår där. I vilket fall som helst tycker vi inte att det är så pass stora skillnader att det hindrar oss från att göra ett test. Visar det sig att den levereras med Pro är det en bonus för företag, och strunt samma för oss andra.

Dell Venue 10 Pro (5056)
Windows 10, usb-c-port och bättre dockningslösning är tre av nyheterna med senaste versionen av Dell Venue 10 Pro med modellnumret 5056. Pekskärmen har stöd för stylus-penna, men den får du köpa separat.

Mycket lik Surface 3

Dell Venue 10 Pro är en uppenbar konkurrent till Microsofts Surface. Kanske inte till en kraftfullare Surface 4 Pro utan snarare till en Surface 3. De ligger i samma prisklass runt fem tusenlappar – Surface 3 är en eller två hundringar billigare just nu, men priset på Venue 10 Pro kan komma att sjunka lite med tiden om den når fler butiker.

De har liknande prestanda, bildskärm och funktioner – Dell Venue 10 Pro har aningen enklare processor, Atom x5 mot Atom x7 i Surface men mindre ram-minne. Processorn räcker med god marginal till för surf, kontorsjobb och för att kolla på en film då och då. Däremot påverkar det lite att Surface levereras med helt rent Windows och Dell-datorn med en handfull extratjänster som tar upp lite systemresurser. Men bara minimalt, och därmed kommer det extra ram-minnet väl till pass. Dell är dessutom betydligt mer sparsamma med bloatware-tjafs i sina datorer än många konkurrenter.

Dell-plattor
Dell släppte samtidigt också en uppdaterad 8-tummare. Den har vi inte haft tillfälle att testa.

Surface har en något större skärm men därmed också något lägre pixeltäthet. Datorerna har också lite olika uppsättningar externa portar. Dell får pluspoäng för att de använder en usb typ c-kontakt för laddning, medan Surface har mikro-usb-kontakt, och dessutom en ovanligt bökig sådan.