Innan du börjar leta efter verktygsprogram att ladda ner till din dator bör du lära dig mer om vilka program och funktioner som redan finns i Windows 10. Vissa har funnits med under lång tid, medan några har dykt upp i de senaste årens uppgraderingar.

I den här artikeln tipsar vi om användbara verktyg som följer med Windows 10 och som du kanske inte har fått upp ögonen för tidigare.

1. Tidslinjen

I april 2018 lanserades Tidslinjen, en funktion som visar vilka filer du har öppnat tidigare i kronologisk ordning. Tack vare att funktionen är kopplad till ditt Microsoft-konto kan du komma åt filerna från valfri enhet, alltså inte enbart från din primära dator. Det förutsätter emellertid att du har valt att spara filerna i det så kallade molnet.

Tidslinjen

Tidslinjen är tyvärr inte heltäckande, det krävs nämligen att utvecklarna lägger till stöd för funktionen. Det innebär att du inte kan komma åt filer från ett antal populära tredjepartsprogram, däribland Google Chrome. Men om du först och främst använder dig av Microsofts program, till exempel Office, är det oerhört praktiskt.

För att komma igång med tidslinjen väljer du Aktivitetsvy, det vill säga ikonen som ser ut som tre rektanglar i Aktivitetsfältet eller trycker på Windows-tangenten + Tabb och väljer en aktivitet.

2. Virtuella skrivbord

Virtuella skrivbord låter dig ha flera olika uppsättningar av skrivbordet, till exempel ett för dina arbetsuppgifter, ett för multimedia och ett för dina spel. På så sätt får du en bättre överblick över dina öppna program och fönster.

Funktionen har funnits länge i både Linux och Mac OS, men gjorde inte debut i Microsofts operativsystem förrän Windows 10 lanserades i juli 2015.

Att skapa virtuella skrivbord gör du via Aktivitetsvyn i Aktivitetsfältet. Här klickar du på Nytt skrivbord och sedan är det bara att placera dina appar, mappar och genvägar där du vill. För att växla mellan skrivborden är det bara att ta fram Aktivitetsvyn igen.

3. Urklipp i molnet

Nuförtiden har de flesta av oss flera enheter att växla mellan, något som Microsoft tänkte på när de lanserade 2018 års höstuppgradering. Från och med då är det nämligen möjligt att kopiera eller klippa ut en text på en dator och klistra in den på en annan, detta under förutsättningen att båda är inloggade på samma Microsoft-konto.

Urklipp i molnet

Du aktiverar synkroniseringsfunktionen genom att välja Start -> Inställningar -> System -> Urklipp. Sedan slår du på Synka på alla enheter. På samma plats kan du även aktivera funktionen för Urklippshistorik, vilket gör det enkelt att återgå till gamla urklipp.

4. Delning i närheten

Vill du dela dokument, bilder eller länkar mellan dina enheter kan du använda funktionen Delning i närheten. På så sätt behöver du inte mejla filerna till dig själv eller gå omvägen via ett usb-minne eller en extern hårddisk.

Börja med att aktivera funktionen genom att välja Åtgärdscenter -> Delning i närheten längst till höger i Aktivitetsfältet på datorn du delar från. Gör sedan samma sak på den dator som du vill dela ut till.

Delning i närheten

När du hittat filen du vill dela högerklickar du på den och väljer alternativet Dela. Du anger vilken dator som du ska dela till och då dyker det upp ett meddelande på den datorn som visar överföringen.

Observera att delningen sker via bluetooth, så du behöver ha den funktionen aktiverad för att det hela ska fungera. Om du är oroad över säkerheten kan du ställa in så att det bara går att dela filer med datorer som är kopplade till ditt Microsoft-konto.

5. Storage Sense

Ju längre du använt din dator, desto högre är risken att du börjar få slut på lagringsutrymme. Du kan enkelt få tillbaka ett antal gigabyte genom att radera nerladdade filer och avinstallera program som du inte längre har behov av, sedan gäller det att komma ihåg att tömma papperskorgen också.

Med hjälp av funktionen Storage Sense kan du få hjälp med att ta bort tillfälliga filer. Du aktiverar funktionen genom att bege dig till Start -> Inställningar -> System -> Lagring. Här väljer du Tillfälliga filer, om alternativet inte syns väljer du Visa fler kategorier.

Storage Sense

Det tar en stund för Windows att avgöra vilka filer och appar som tar upp mest utrymme på datorn. Men sedan är det bara att markera alla objekt som du vill radera och trycka på alternativet Ta bort filer.

Du kan ställa in hur mycket utrymme som ska frigöras och hur ofta det ska ske. I normalfallet räcker det gott och väl att göra det en gång per månad. Det är även möjligt att nöja sig med att spara filerna på Onedrive, men om du vill vara på den säkra sidan gör du klokt i att behålla dina lokala kopior.

6. Filhistorik

Med hjälp av funktionen Filhistorik kan du säkerhetskopiera filerna som finns i mapparna Dokument, Musik, Bilder, Filmer och Skrivbord, samt dina sparade Onedrive-filer. Varje ändring som du har gjort i ett dokument gör att en ny kopia sparas och vill du återgå till en äldre version är det inga problem.

Skriv återställ dina filer i sökrutan och välj alternativet Återställ dina filer med Filhistorik. Därefter anger du namnet på filen som du letar efter och trycker på Återställ när den visas.

Filhistorik

För att använda Filhistorik behöver du ha ytterligare en hårddisk eller ssd-enhet inkopplad, men det spelar ingen större roll om den är intern eller extern.

7. Dold meny

En gammal klassiker som långtifrån alla användare känner till är att det är möjligt att få upp en lång rad användbara verktyg genom att högerklicka på Startmenyn. Gör du det kan du bland annat se Enhetshanteraren, Aktivitetshanteraren, Loggboken, Diskhantering och Powershell.

Du känner förhoppningsvis redan till vad dessa verktyg gör, så vi skyndar vidare till nästa punkt på listan.

8. God Mode

Som bekant har Microsoft spritt ut inställningarna i Windows 10, men vill du ha dem samlade på ett enda ställe kan du aktivera ett läge som kallas för God Mode.

Det enda som du behöver göra är att skapa en tom mapp på din dator. Nästa steg är att högerklicka på mappen för att byta namn och namnet du ska välja är God Mode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}.

God Mode

För att se till att inget blir fel gör du klokt i att kopiera och klistra in ovannämnda text. Efter att du har klickat på returtangenten förvandlas mappen till en Inställningsmapp som ger dig tillgång till adminstrationsverktyg, systemverktyg och så vidare.

God Mode klassas som ett påskägg, men det kan vara väldigt användbart för många användare.

9. Dynamiskt lås

Går du från din dator en stund kan du låsa den med hjälp av Windows + L, på så sätt riskerar du inte att någon kommer åt innehållet medan du är borta.

Eftersom det är lätt att glömma bort knapptryckningen erbjuder Microsoft en funktion som kallas för dynamiskt lås.

Du aktiverar funktionen genom att bege dig till Start -> Inställningar -> Konton -> Inloggningsalternativ -> Dynamiskt Lås. Där kryssar du i rutan Låt Windows låsa din enhet automatiskt när du är borta från den.

Dynamiskt lås

Genom att koppla din mobiltelefon till datorn via bluetooth kan du nu få datorn att låsas automatiskt så fort din telefon befinner sig på ett visst avstånd.

10. Tillförlitlighetsövervakaren (Reliability Monitor)

Avslutningsvis vill vi tipsa om Tillförlitlighetsövervakaren, ett ganska okänt verktyg som kan varna dig om diverse problem med din hård- eller mjukvara.

För att starta verktyget är det bara att börja skriva in Tillförlitlighetsövervakaren (Reliability Monitor om ditt Windows är på engelska) i sökrutan och klicka på den när den dyker upp i sökresultaten. Nu får du en översikt över hur det egentligen står till med din dator. Om det är något program som krånglar kan det i värsta fall påverka hela datorn negativt och i så fall gör du klokt i att avinstallera det eller se om det finns någon uppdatering som löser problemen.

Reliability Monitor

Skulle det vara väldigt många fel kan du behöva byta ut hårddisken eller installera om systemet från grunden. I så fall gör du klokt i att göra en ordentlig säkerhetskopia först, för i det här fallet räcker det inte med Filhistorik.

Översättning och bearbetning: Mikael Markander

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning