11. Ge datorn flera skrivbord

En efterlängtad nyhet i Windows 10 kallas virtuella skrivbord och låter dig skapa flera olika Windows-skrivbord. Du kan exempelvis ha ett för jobbet (med kontorsprogram) och ett annat för hemmet (med spel och medieprogram).

Virtuella skrivbord

HUR? Klicka på knappen Aktivitetsvyn till höger om Startknappen och välj Nytt skrivbord. Öppna ditt nya skrivbord så kan du placera appar, mappar och genvägar enligt egen smak. För att växla mellan skrivborden är det bara att ta fram Aktivitetsvyn igen. 
Aktivitetsvyn används för övrigt även för att visa vilka program, appar och mappar som du har öppna.

Snap

12. Så delar du skärmen i fyra delar

En smart Windows 10-funktion kallas för att Snappa. Du har länge kunnat låta program och mappar fylla halva skärmen genom att ”docka” dem till höger- eller vänsterkanten. Numera kan du även dela skärmen i tre eller fyra delar. 
HUR? Markera ett fönster och dra det till valfritt hörn. När du gör det dockas fönstret till hörnet, och alla andra öppna program/mappar visas som miniatyrer i det lediga utrymmet. Du kan alltså direkt klicka på det som du vill öppna där.
Om du inte vill använda den här funktionen över huvud taget slår du av den under Inställningar, System och Multitasking.

Wi-Fi Sense

13. Kom åt dina kompisars wifi-lösenord

En av de mest omdiskuterade Windows 10-funktionerna kallas Wi-Fi Sense och gör det lättare att logga in på trådlösa nätverk.
När du gör det och skriver in ett lösenord sparas det som bekant automatiskt till nästa inloggning. Vad Wi-Fi Sense gör är att låta dig dela detta lösenord med dina vänner. 
HUR? Öppna Inställningar och välj Nätverk och Internet, Wi-Fi, Hantera Wi-Fi-inställningar. Slå på eller av funktionen med reglaget högst upp och välj hur du ska dela lösenorden, exempelvis via Facebook eller Outlook. Själva delningen sker inte automatiskt utan du måste även kryssa i rutan Dela nätverk med mina kontakter när du kopplar upp dig mot ett nätverk.
För att ta bort delningen av ett lösenord öppnar du Inställningar och väljer Nätverk och Internet, Wi-Fi, Hantera Wi-Fi-inställningar. Markera rätt nätverk i listan och välj Sluta dela. Väljer du Glöm slutar du spara nätverket helt och hållet.

Wi-Fi Sense

14. Skydda din router mot Wi-Fi Sense

Vill du inte att folk ska kunna dela lösenordet till ditt trådlösa nätverk via funktionen Wi-Fi Sense? Det är lätt fixat!
HUR? Lägg till ordet _optout i nätverkets namn så stoppas funktionen. Routerns namn blir alltså Routernamn_optout. Hur du byter namn styrs av vilken router du har. Kolla handboken!

Dataanvändning

15. Spara pengar på mobildata

Om du surfar via mobilt bredband kostar varje förbrukad megabyte pengar. I Windows 10 är det lätt att ta reda på hur mycket data som förbrukas.
HUR? Klicka på nätverksikonen och välj Nätverksinställningar, Dataanvändning. Detaljer om vilka appar som förbrukar mest finns under Information om användning.

Datapriser

16. Ange vad som är mobilt

Användning av mobilt bredband kallas i Windows 10 för Anslutning med datapriser, och många appar kan automatiskt reducera förbrukningen för att 5spara pengar. Problemet är att vi numera ofta surfar via mobiltelefonen med funktionen Mobil hotspot. Som standard uppfattar Windows detta som en vanlig wifi-anslutning, men du kan själv ändra så att den i stället blir en anslutning med datapriser.
HUR? Klicka på nätverksikonen och välj Nätverksinställningar, WiFi. Se till att du är uppkopplad på den anslutning du vill ändra och välj Avancerade alternativ. Ändra reglaget vid Ange som anslutning med datapriser.

Läsläge

17. Göm reklamen när du surfar

Windows 10:s nya webbläsare Edge bjuder på en del intressanta funktioner. Med hjälp av Läsläge kan du exempelvis gömma reklam, menyer och annat oväsentligt för att i stället koncentrera dig på texten. Det här är framför allt smart om du ska läsa längre artiklar.
HUR? Du använder funktionen genom att klicka på ikonen som ser ut som en som en bok högt uppe till höger. När du gör det visas bara texten. Tyvärr fungerar Läsläge inte på alla sidor.

Webbanteckning

18. Anteckna direkt på sajten

När du surfar med Edge kan du göra anteckningar direkt på sajten. Du kan rita, markera med en gul överstrykningspenna eller skriva in anteckningar via tangentbordet. Dina markeringar kopplas till ditt Microsoft-konto och visas på alla datorer där du loggar in, och du kan även dela dem med andra.
HUR? För att anteckna klickar du på ikonen Webbanteckning uppe till höger. Du får då fram en verktygslåda högst upp på skärmen. För att spara eller dela dina anteckningar använder du ikonerna till höger om verktygslådan.

Läslista

19. Spara artiklar för senare läsning

Edge har även en smart funktion som kallas för Läslista. Den låter dig spara intressanta artiklar till senare. Du kommer alltså åt dem när du har tid att läsa.
HUR? Öppna sidan du vill spara och klicka på ikonen med en stjärna. När du väljer Läslista, Lägg till så sparas länken. Du når din läslista genom att klicka på ikonen med tre linjer. Den kallas Hubben och här samlas förutom läslistan även dina bokmärken (Favoriter) och historiken över senast besökta sidor. Här ser du även dina nedladdningar. 

Vlc

20. Gratisprogrammet som spela upp dvd

Microsoft har tagit bort möjligheten att spela upp dvd-filmer i Windows 10. Vill du göra det måste du installera ett fristående program.
HUR? Ett av de bästa alternativen är gratisprogrammet VLC Player, och du installerar det via pcforalla.se/vlc. Du kan också installera appen Windows DVD-spelare via Windows Store. Den kostar i vanliga fall 150 kronor, men du kan under en begränsad tid ladda hem den gratis (aka.ms/win10dvd)

Kodi

21. Bästa alternativet till Media Center

Microsoft har även plockat bort Windows Media Center, alltså det program användes för filmer, musik och fotografier. Ett bra gratisalternativ heter Kodi. 
HUR? Du laddar hem Kodi via sajten www.kodi.tv.

Felsökare

22. Verktyget som fixar appkrånglet

Om du har problem med någon app i Windows 10 finns det ett smart gratisverktyg som heter Felsökaren (Troubleshooter). 
HUR? Surfa till surftips.se/troubleshooter och klicka på Kör felsökaren.

Meddelande

23. Stäng av tjatiga meddelanden

En del appar skickar hela tiden ut tjatiga aviseringar och meddelanden. Lyckligtvis bestämmer du själv vilka som ska få göra det.
HUR? Öppna Inställningar, System, Meddelanden och åtgärder. Under Visa meddelanden från de här apparna väljer du vilka som ska vara på och av.

Kontrollpanelen

24. Genvägen till Kontrollpanelen

För att ställa in Windows 10 går du numera som regel via den nya inställningsmenyn (Start, Inställningar). Det finns dock lägen då behöver komma åt den traditionella Kontrollpanelen, och det är enkelt med rätt genväg.
HUR? Högerklicka på Startknappen eller välja tangentkommandot Windows+X, Då visas en meny med genvägar, och härifrån når du även Enhetshanteraren, Datorhanteringen och andra mer avancerade inställningar.

Sök

25. Hitta dina förlorade dokument

Du har väl inte missat Windows 10:s nya och effektiva sökfunktion. Den samlar all typ av sökning på ett ställe.
HUR? Klicka bara på förstoringsglaset till höger om Startknappen så kan du både söka bland appar, inställningar och dina egna filer.

Profilbild

26. Skaffa en roligare profilbild

Grundtanken i Windows 10 är att du alltid ska vara inloggad, och du kan knyta en profilbild till ditt konto. Den visas på alla ställen där du är inloggad. 
HUR? Du lägger till en bild via Inställningar, Konton, Din e-post och dina konton. Under Din bild kan du välja Bläddra för att leta upp bilden på hårddisken eller Kamera för att plåta själv.

Språk

27. Ändra language in das computadora

Oavsett om du köper dator utomlands eller är flerspråkig kan du ha nytta av Windows 10:s språkfunktion. I äldre versioner har du fått nöja dig med att byta tangentbordslayout och standard för datum och tid – men i Windows 10 kan du faktiskt helt byta språk på operativsystemet. Du är med andra ord inte låst till det språk du valde under installationen.
HUR? Byt genom att öppna Inställningar, Tid och språk, Region och språk. Om det språk du vill använda inte visas klickar du på Lägg till ett språk.

Tidsinställning

28. Lägg till flera klockor

En smart finess för internationalister är möjligheten att visa flera klockor. Du kan med andra ord visa tiden både i Sverige och New York. 
HUR? Öppna Inställningar och välj Tid och språk, Datum och tid. Lägg till klockor för olika tidszoner. Båda två visas nu om du klickar på klockan längst ned till höger eller låter musmarkören vila på den.

Tid

29. Ställ in tiden automatiskt! 

Går datorns klocka fel? Det är lätt fixat!
HUR? Öppna Inställningar och välj Tid och språk, Datum och tid och slå å Ställ in tiden automatiskt. Du kan även behöva ange rätt tidszon och välja Justera datorn för sommartid automatiskt.

Telefonassistenten

30. Koppla Windows 10 till Iphone och Android

Windows i mobilen har ännu inte blivit någon succé, och Microsoft har insett att de måste göra det lätt att koppla ihop Windows 10 med Android och Iphone/Ipad.
HUR? Klicka på Startknappen och leta upp appen Telefonassistenten. Markera bara vilken telefon du har så får du steg för steg-instruktioner till hur du gör.