Microsofts nyligen släppta chattrobot Tay må ha skämt ut företaget när Twitters användare lärde maskinen att vara rasist, men Microsoft har inte givit upp framtida botutveckling för det. Tvärtom har de bara börjat.

Under Microsofts årliga Build-konferens i San Francisco presenterade vd:n Satya Nadella företagets vision för hur de ser på framtiden och artificiell intelligens kommer vara en viktig del av den.

Satya Nadella beskrev då företagets AI-planer som "konversation som plattform" och i mitten av den plattformen finner vi Microsoft Bot Framework. Ett botramverk som låter utvecklare att intergrera olika intelligenta konversationsbotar i deras appar. Företaget har skapat ett halvt dussin verktyg för att hjälpa kodare att skapa botar som Microsoft hoppas skall ändra på hur vi interagerar med appar och webbsidor. 

– Det handlar om ta kraften i det mänskliga språket och göra så att den fungerar med datorer, sa Satya Nadella

Enligt Microsofts vision så kommer framtiden för datorer att ha tre huvudsakliga falanger, människor, digitala assistenter och botar. Vi kommer då att se kommunikation gå mellan människor till människor, människor till botar, människor till digitala assistenter och kanske till och med digitala assistenter till botar.

Under konferensen visade Microsoft upp några exempel på konceptet att interagera konversationsfunktioner i existerande appar med Skype Bot SDK och Cortana Intelligence Suite. I Skype-demonstrationen hjälpte då Microsofts automatiserade personliga assistent Cortana till med att använda appen. I Skype hamnar då Cortan direkt i appen där programmet kan göra saker som att identifiera personer, platser och saker som meddelanden, understryka dem och visa mer information. Cortana kan även utföra åtgärder som att lägga in saker i din kalender och boka resor.

Microsofts förhoppning är detta skall bli det första steget i en lång rad integreringar mellan appar, botar, digitala assistenter och människor. Redan nu kan utvecklare börja arbete med Microsofts botramverk.

Du kan hitta Microsofts botramverk här.