I våras valde Google att skrota det då populära fotoprogrammet Picasa. Google ville i stället satsa på sina sajter och appar. Men som tur är finns det flera alternativ för dig som ändå vill ha ett riktigt datorprogram att redigera dina bilder i. Här är fem av våra favoriter:


Fotogalleriet är på väg ut

För dig som föredrar ett Windows-program var Fotogalleriet (Photo Gallery) från Microsoft länge det bästa alternativet. Det håller ordning på dina bilder och låter dig redigera dem. Det finns också gott om smarta funktioner, exempelvis för att slå ihop flera bilder till en panoramabild.

Microsoft har tyvärr formellt slutat utveckla programmet och aviserat att supporten ska sluta fungera. På sikt är risken med andra ord stor att det försvinner, men i skrivande stund har vi inga problem att köra det Windows 10. Det kan dock vara problem att ladda hem det.

 
Fotogalleriet
 

Skapa snabba webbalbum

Ett annat alternativ är Studio Line. Det är inte lika användarvänligt, men innehåller smarta funktioner som geotaggning, alltså att ange var bilderna är tagna. Du kan även skapa digitala fotoalbum för din sajt.
  
Studioline
 

Kraftfull bildbehandling

Paintnet saknar den albumfunktion Picasa hade, men ger bättre redigeringsmöjligheter. Det är lätt att skriva text i bilden, och du gör avancerade bildbehandling tack vare så kallade lager.
 
Paintnet

App-känsla i datorn

För dig som ändå, åtminstone lite grann, gillar mobilens fotoappar finns populära Pixlr även i Windows-version. Här är det enkelt att förbättra bildernas kvalitet eller lägga på spektakulära effekter.

Pixlr (Autodesk)
Ladda ner till Android
Ladda ner till IOS

Pixlr

Photoshop till lågpris

Photoshop Elements är konsumentversionen av världens mest populära fotoprogram Photoshop. Du testar programmet gratis i 30 dagar och sedan kostar det knappt 900 kronor.

Photoshop Elements