3d-skrivare är en av de senaste årens hetaste trender. Vi har följt utvecklingen med stort intresse, från bökiga robotbyggen till smidiga små konsument-skrivare som blir mer och mer användarvänliga. Men en sak har varit ett hinder för att 3d-revolutionen ska ta fart – vad ska man egentligen skriva ut?

XYZMaker
En del saker gör XYZMaker helt rätt. Grundfunktionerna för positionering och skalning är väl genomtänkta.

Det finns allt fler professionellt skapade 3d-modeller att ladda ner, men för den som vill släppa lös kreativiteten är det inte lika kul. Vi har inte alla tid och råd att bli CAD-experter, och inlärningströskeln för att börja 3d-modellera i datorn är rejält hög.

Därför blev vi nyfikna när XYZPrinting nyss lanserade XYZMaker. Det här är företaget som tillverkar några av de 3d-skrivare vi testat under senare tid, till exempel riktigt intressanta DaVinci Jr 1.0 som vi testade i november. De påstår att XYZMaker ska vara ”världens enklaste 3d-ritprogram” och att det ”banar vägen för en revolution för gör-det-självare”.

Logga in och ladda ner

Programmet är gratis mot att du registrerar dig som användare på deras webb. Det borde du göra i alla fall, eftersom du där får tillgång till ett stort bibliotek av riktigt bra nerladdningsbara 3d-modeller i vanliga 3d-filformat. Du behöver inte äga en XYZ-printer för det.

XYZMaker
Även rotering funkar snyggt och smidigt.

Men nu vill vi ju inte göra det utan bygga våra egna. Så vi laddar ner installationsfilen för XYZMaker, installerar utan problem och sätter igång. Utvecklarna ljuger inte, det här är verkligen enkelt. Du får en arbetsyta, geometriska former, 3d-text med mera att placera ut och bara en handfull funktioner. Du har möjlighet att gruppera, duplicera och spegelvända objekt, byta färg (vilket innebär olika material om din 3d-skrivare stödjer det) och givetvis att skala, rotera och placera dem i en 3d-miljö. Du kontrollerar objekt med en musknapp och kameran med den andra.

Det är lätt att placera ut våra första bollar, kuber och cylindrar. Det är supersmidigt att foga samman dem och på så sätt bygga nya figurer, och till en början gillar vi verkligen lösningen för grundläggande manipulation. I grund och botten är det här riktigt redigt. Tyvärr faller det hela pladask på ett par punkter så fort vi försöker göra något lite mer avancerat.