Windows 10 har funnits ute i lite drygt ett år nu och de flesta användare som uppgraderat sina egna datorer har inte upplevt några större problem. Det är faktiskt lite överraskande då det finns tusentals gamla tillbehör – skrivare, skannrar, grafikkort, skärmar och allt möjligt annat, och lika många gamla Windows-program som folk fortfarande använder.

Vi pratar program från XP-tiden, laserskrivare som tuggat på sedan 90-talet och liknande reliker som vi flyttar med oss från pc till pc och Windows-version till Windows-version. När dessa måste känna sig hemma i den nya miljön finns det alltid en risk att gamla drivrutiner inte fungerar, att tillverkaren slutat uppdatera dem, eller att företaget som står för supporten helt enkelt slutat finnas. Efter lanseringen av Windows 10 har vi hört historier om bland annat bildläsare, bokföringsprogram, usb-ljudkort och till och med något så vardagligt som en datormus som slutat fungera.

Här har vi samlat ett gäng tips på saker du kan försöka göra för att få igång gammal hårdvara och program.

1. Kör Microsofts kompatibilitetskoll innan uppgradering

Microsoft har själva ett verktyg som går igenom din dator och kollar in den installerade hårdvaran. Med det kan de varna för om du har några prylar installerade som de inte kan identifiera eller som de vet inte stödjs i Windows 10. Har du fått den lilla Windows 10-ikonen i Aktivitetsfältet som berättar att du kan uppgradera kan du högerklicka på den och välja Kompatibilitetsrapport. Då får du efter en snabb genomsökning direkt besked om det är några uppenbara problem.

Kompatibilitetsrapport
Ser det ut så här så har Microsoft gett klartecken för uppgradering. Det är ingen garanti för att allt funkar, men det är ett bra steg på vägen.

2. Ta det lugnt

Direkt efter en uppgradering till nytt Windows, eller för den delen efter en ”vanlig” systemuppdatering av Windows, kan en hel del verka väldigt galet. Det är inte ovanligt att du får fel skärminställningar, att genvägar saknas och att hårdvara inte hittas. Det beror på att Windows efter första uppstart inte är riktigt klar ännu, utan kan behöva några omgångar av automatiska småuppdateringar och omstarter för att få rätsida på alla detaljer. Ju mer program, gamla drivrutiner och udda hårdvara du har på datorn desto längre tid kan det ta. Ha lite tålamod och ge Windows några timmar och ett par, tre omstarter innan du försöker lösa eventuella problem på egen hand.

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 1049 kr.

Bästa pris just nu: 1290 kr