3. Sök efter drivrutin via Windows Update

Skulle det inte lösa sig med Windows automatiska identifiering av hårdvaran i datorn så kan du manuellt dra igång uppdatering av enskilda drivrutiner för krånglande hårdvara, antingen via Windows Update eller med lokala drivrutinsfiler på hårddisken. Starta Kontrollpanelen, gå in på System och säkerhet > System, och starta Enhetshanteraren. Har datorn hårdvara som Windows inte begriper sig på dyker de upp i listan där med en liten gul markering intill sin ikon. Då kan du högerklicka på den och välja Uppdatera drivrutin. Sedan väljer du Sök automatiskt efter uppdaterade drivrutiner. Windows gör då en direkt sökning i Microsofts databaser och installerar nya drivrutiner om det finns.

Systeminställningar

4. Kolla efter programuppdateringar och nya drivrutiner hos tillverkaren

Microsoft distribuerar mängder av drivrutiner, men de har inte alla, och ofta kan du dessutom hitta bättre och mer funktionsfyllda drivrutiner och stödprogram till hårdvara på tillverkarnas egna supportsidor för det. Finns det specifika Windows 10-versioner att ladda ner där så rekommenderar vi i allmänhet att du gör det. Det kan till exempel handla om sådant som ny inbyggd programvara i tillbehör, så kallad firmware. Det kan inte Windows uppgradera automatiskt.

Likväl kan det hända att du behöver gör en manuell uppdatering eller ladda hem tillägg för dina äldre Windowsprogram. Det är inget som Windows sköter åt dig, utan det får du ta och kolla upp det på egen hand. Även om du inte har problem med programmet så kan det vara värt en koll om det finns en ny version. Det är inte säkert att du upptäcker mindre kompatibilitetsproblem direkt.

5. Avinstallera för ny, ren drivrutinsinstallation

Ligger det en äldre drivrutin som inte Windows riktigt vet hur den ska hantera finns det situationer då dan kan ligga i vägen och ”blockera” en ny installation. Då kan du behöva ta bort den manuellt först. En del hårdvara har drivrutiner som registreras som installerade program. För att få bort dessa går du till Avinstallera ett program i Kontrollpanelen, markerar programmet eller drivrutinspaketet som tillhör hårdvaran i fråga i programlistan och klickar sedan på Avinstallera/ändra.

Finns inte drivrutinen i den här listan går du tillbaka till Enhetshanteraren. Där kan du högerklicka på ikonen för hårdvaran och välja Avinstallera. När detta är klart kan du sedan försöka installera nya drivrutiner.

Avinstallera
Börja här innan du försöker ta bort drivrutiner manuellt.

6. Testa generiska drivrutiner

Hittar du inga fungerande drivrutiner för Windows 10 till din hårdvara kan det tyvärr vara så att den är så pass gammal att dess tillverkare har slutat supporta den. Då finns det fortfarande ett sista hopp. Många typer av produkter, till exempel skannrar och skrivare har ofta stöd för mer generella kommunikationsprofiler som det kan finnas så kallade generiska drivrutiner till.

De flesta skrivartillverkare har till exempel en eller flera drivrutiner som heter något i stil med ”Universal Printer Driver” och som du kan ladda hem och testa på din skrivare. Det här funkar oftare på laserskrivare för kontoret med stöd för standarder som pcl och PostScript än på små bläckstråleskrivare och fotoskrivare, men det skadar inte att göra ett försök. Alli-i-ett-skrivare är lite knepigare, eftersom de också innehåller en skanner. Men ofta kan du åtminstone rädda skrivardelen, även om du inte kan få bildläsaren att fungera. Har din skanner twain-stöd kan du testa att installera en generisk twain-drivrutin.

Generiska drivrutiner
Ofta finns det flera drivrutiner tillgängliga som är kompatibla med din hårdvara. 

För ljudkort där den egna drivrutinen blivit för gammal fungerar för det mesta Microsofts egna HD-ljuddrivrutin. Men den gamla kan finnas kvar och vara vald som drivrutin för hårdvaran trots att den inte funkar. För att åtgärda det går du in Enhetshanteraren, hittar ditt ljudkort och väljer Uppdatera drivrutin. Sedan går du in på Välj drivrutinsprogramvara som redan finns på datorn, och därefter Låt mig välja från en lista över drivrutiner. Här hittar du High Definition Audio Device om det är ett internet ljudkort och USB Audio Device om det är ett externt. Om inga andra drivrutiner på den listan ger dig ljud, testa med dessa två. 

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 1049 kr.

Bästa pris just nu: 1150 kr