7. Kör gamla program som Administratör

Enstaka äldre program från Windows XP-tiden eller ännu tidigare kräver tillgång till systemfunktioner som har skyddats från allmän tillgång i nyare versioner av Windows. Detta för att göra datorn lite säkrare, men det kan hända att du behöver offra den säkerheten för användbarhet i detta fall. Krånglar ett gammalt program efter att du bytt till Windows 10, testa därför först att köra det i Administratörs-läge. Sök upp programmet, antingen exe-filen, en genvägsikon eller dess ikon i startmenyn, högerklicka och välj Kör som administratör.

Funkar det kan du sedan skapa en genväg för programmet som alltid körs som Administratör. Högerklicka på en genvägsikon om programmet redan har en (Eller högerklicka och Skapa Genväg först.) och välj Egenskaper, sedan Avancerat i fliken Genväg. Där kryssar du för Kör som administratör.

8. Kör gamla program i kompatibilitetsläge

Ett annat sätt att få gamla program att fungera i nya Windows är att låtsas att de är kvar i gamla Windows. Windows har en funktion som heter kompatibilitetsläge, som gör att den kan fejka en gammal Windows 8, 7, Vista eller XP-miljö för program som behöver det för att fungera. Det här funkar inte alltid, men är väl värt ett försök, och lätt att testa.

Högerklicka på ett program (fungerar ej i startmenyn, bara direkt på programfilen eller på skrivbordsgenvägar) och välj Felsök kompatibilitet. Windows analyserar då först programmet och försöker lura ut vilken Windows-version den fungerar bäst i. Du får sedan valet att köra ”med rekommenderade inställningar” eller så ställer guiden ytterligare frågor innan den rekommenderar ett kompatibilitetsläge. Du får sedan testa att starta det, och funkar allt som det ska så ställer Windows in programmet att alltid köras i, till exempel ”Windows Vista, Service Pack 1”-läge.

9. Kör virtuell maskin

Om absolut inget annat fungerar så finns möjligheten att faktiskt installera ditt gamla Windows, fast i en så kallad virtuell maskin. Det är ett program som emulerar en hel pc-dator, och som du kan installera ett separat operativsystem på. Du kan med andra ord köra Windows XP eller till och med Linux och installera program på det, i ett fönster på ditt Windows 10-skrivbord.

Det här kräver att du har ett virtuialiseringsprogram installerat. Vi rekommenderar antingen Oracle Virtualbox eller VMWare Player, de är gratis, och hyfsat enkla att använda. Du behöver också en separat licens för den Windows-version du vill köra. Den virtuella datorn är i Microsofts ögon en separat pc, och därmed kan du inte använda din gamla licens som du uppgraderade till Windows 10 med – den används nu för din ”riktiga” dator. Slutligen behöver du installationsskiva för ditt gamla Windows, antingen på dvd eller som iso-fil. Sedan är det enkelt att komma igång. Starta virtualiseringsprogrammet och väl att skapa en ny virtuell maskin. Bägge programmen ger dig sedan en enkel steg-för-steg-guide för att komma igång.

VMWare Player
Virtualisering, lättare man man kanske först kan tro.

Ett problem med virtuella maskiner är att de är en sluten låda. Du kan installera program, men det kan vara svårt att få dem att kommunicera med extern hårdvara. Nätverksuppkoppling, och vanliga saker som dvd-läsare och ljudkort (och givetvis mus och tangentbord) borde funka, men det är inte säkert att du får tillgång till alla de andra tillbehör som du anslutit till datorn.

10. Återgå till gamla Windows

Har du fortfarande problem? Du kan alltid ge upp och återgå till din gamla version av Windows om det skulle visa sig att Windows 10 inte funkar med de prylar och program du bara måste ha. Läs mer här om hur du går tillväga för att ta steget tillbaka in i gamla, trygga Windows-versioner.

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 1049 kr.

Bästa pris just nu: 1150 kr