En av de stora fördelarna med Google Dokument och de andra verktygen i Google Drive är att flera personer kan redigera ett dokument samtidigt utan att någonsin behöva spara. Du kan skriva själv och redigera andras texter utan krångel.

Alla förändringar sker dock i realtid, vilket kan vara förvirrande om många arbetar med samma dokument. Om du i stället vill diskutera ändringar med dina medförfattare innan de genomförs kan du åstadkomma detta genom att använda granskningsläget, som i Google Dokument kallas Förslag.

I detta läge tydliggörs alla redigeringar i färg och rutor visas i marginalerna med uppgifter om de föreslagna ändringarna. Andra kan kommentera i rutorna för att ni ska kunna besluta om att godkänna eller förkasta ändringarna.

Det finns också möjlighet att låta andra användare bara titta på ett dokument utan att kunna göra ändringar alls.

Låt andra föreslå ändringar

Dela

1 Dela. Gå till din Google Drive på webben och öppna aktuellt dokument. Klicka på delningsikonen i överkanten – gubbe med plustecken – eller Dela-knappen till höger. Skriv in e-postadressen till personen du vill dela dokumentet med.

Behörighet

2 Behörighet. Välj vad din medarbetare ska få göra med dokumentet. De tre valen innebär full behörighet, rätt att föreslå ändringar eller bara möjlighet att titta. Klicka på Skicka för att sända din inbjudan.

Förslag

3 Förslag. Den som vill föreslå en ändring genomför den och lägger till en kommentar i den lilla rutan. Ändringen visas i en annan färg och du kan antingen svara, godta förslaget med bocken eller avvisa det med krysset.

Föreslå

4 Föreslå. Vill du själv kunna föreslå ändringar, fast du redan har full behörighet, kan du med knappen Redigering tillfälligt ge dig enbart förslagsrätt. Den du delar med kan då se dina förslag och tycka till om dem.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Tid: 30 minuter
Det här behöver du:

  • Google-konto

Det här lär du dig:

  • Att jobba ihop med andra i Google Drive.