Eboks
Postnords E-Boks är den nyaste tjänsten för digital post.

Det rasslar till i brevlådan, och när du springer dit för att titta ser du bara trista fönsterkuvert. Ja, trots att nästan alla numera har tillgång till internet fortsätter tråkposten att komma i pappersform. Man uppskattar att det skickas ungefär en miljard fönsterkuvert i Sverige per år. Omiljövänligt, osmidigt och oekonomiskt.

Lyckligtvis kan du skippa pappersposten och i stället ta emot många brev via internet. Svenska staten har en digital brevlåda som heter Min Myndighetspost och det finns även två privata: Kivra och Digimail. Nyligen fick de även sällskap av Postnords digitala brevlåda E-boks.

E-Boks är sedan länge stor i Danmark, men den har nu även kopplats ihop med det offentliga Sveriges tjänst Mina Meddelanden. Det gör att du numera kan få digitala brev från myndigheter och kommuner. En handfull privata aktörer är också anslutna till tjänsten. 

Även företagspost

Det här är alltså fyra digitala brevlådor där dina brev hamnar i digital form - så att du kan läsa dem via dator, mobil eller surfplatta överallt i världen.

Skillnaden mellan tjänsterna handlar om vilken post du får hit. Du som väljer Min Myndighetspost får bara offentlig post digitalt, exempelvis brev från Skatteverket och Försäkringskassan. Skaffar du däremot Kivra kan du dessutom få kontoutdrag från banken, elräkningen, meddelanden om kreditupplysningar och andra brev från privata företag. Digimail och E-boks kombinerar på samma sätt brev från offentliga och privata avsändare, men man har betydligt färre anslutna kunder än Kivra.

Fördelarna med en digital brevlåda är uppenbar. Du slipper onödig papperspost, och du behöver inte riskera att posten kommer på avvägar. Är du ute och reser får du även tillgång till din post via valfri dator.

En annan fördel är att du som är använder en digital brevlåda kan få din skatteåterbäring tidigare.

Den som skaffade en digital brevlåda senast den 26 mars i år kunde exempelvis få sina skattepengarna till påsk. 

Kräver bank-id

För att logga in hos din digitala brevlåda använder du ett så kallat Bankid. Det här är ett system för digitala legitimationer som drivs av de svenska bankerna, och du får tillgång till ett bank-id via din bank. Det här gör att din post med andra ord är lika säker som din internetbank.

Eftersom ditt bank-id är kopplat till ditt personnummer behöver du inte anmäla dig till varje enskild myndighet/företag. Det här sker automatiskt, och du kan inte själv välja vilken post som ska komma.

En smart funktion är att du kan få aviseringar till valfri mejladress, så du behöver inte logga in i onödan i din digitala brevlåda. Så snart du får ett meddelande får du ett mejl till din vanliga brevlåda.

De digitala brevlådorna funkar även om du byter mejloperatör. Logga bara in och ändra på mejladressen för aviseringar.

Kivra
Kivra är en av de tjänster som kan ge dig en digital brevlåda.

Signera dokument digitalt 

Den här sortens digitala tjänster växer snabbt, och de får även fler nya funktioner. Du behöver exempelvis inte längre använda papper och penna för att skriva under ett dokument. Även sådana som är digitalt signerade är godkända.

Hos Kivra gör du det här helt utan kostnad. Ladda bara upp ett dokument i pdf-formatet och följ instruktionerna så signerar du det.

För att göra det här kan du gå in på Kivras signeringsssajt.