Våra mobiler levereras som bekant med virtuella tangentbord, men de förinstallerade är inte alltid särskilt bra.

Lyckligtvis är tangentborden en app som du laddar hem via Google Play och App Store – och som därför är ganska enkla att byta. Här är några av de bästa alternativen.

Mobiltangentbord i artikeln:

 

Swiftkey – Rättar stavfel med automatik

Swiftkey är en populär tangentbordsapp som sedan 2016 ägs av Microsoft. Appen är flexibel, så du kan enkelt välja en storlek och en layout som passar just dig.
 
Swiftkey
 

Men det riktigt smarta handlar om inmatningen av text. Du kan dra med fingret mellan alla bokstäver i ett ord. För många går det här fortare än att peka på varje tangent individuellt. Swiftkey har dessutom en inbyggd ordlista som förutser vad du vill skriva. Det finurliga är att appen lär sig vad du brukar skriva och anpassar på så sätt förslagen till just de ord som du använder ofta.


Gboard – Direktkoppling till Google-sök

Googles eget tangentbord Gboard påminner mycket om Swiftkey. Det har samma intelligenta autokorrigeringsfunktion och du kan välja att svepa över tangentbordet i stället för att trycka på enskilda tangenter.
 
Gboard

Fördelen med Gboard är förstås en tydlig koppling till Googles söktjänst. Nackdelen är att tangentbordet, precis som alla andra Google-tjänster används för att samla information om dig. Den här informationen kan Google använda för att skräddarsy annonser.
 

Minuum – Spara plats på skärmen

För den som har en liten mobil tar ett vanligt tangentbord onödigt mycket plats. Minuum har en lösning på detta. Tangentbordet går nämligen att få i en kompakt version där alla bokstäver samlas på en rad – och där autokorrigeringen väljer rätt ord.

Minuum


GIF-Keyboard – Skriv med roliga bilder

Du som tycker det är tråkigt att skicka emoji-bilder kan du använda giffar, alltså korta och extremt kompakta videoklipp.
gif-keyboard

GIF Keyboard by Tenor har massor av inbyggda gif-filer, men du kan förstås även skriva med bokstäver om du föredrar detta.


Fleksy – För dig som vill använda gester

Fleksy erbjuder stora bokstäver och ljusa färger, något som många användare tilltalas av. Men det stora dragplåstret är möjligheten att använda gester för att förflytta sig i texten eller korrigera ett ord. Lyckas du bemästra metoden kan du räkna med att spara in en hel del tid på ditt skrivande.

Fleksy

Det är också enkelt att använda sig av bilder eller gif-animationer med Fleksy, något som gör det till ett populärt tangentbord hos yngre användare. 
 


Go Keyboard – För dig som vill känna dig ung

Om du är eller känner dig som en tonåring kan vi avslutningsvis tipsa om Go Keyboard, ett tangentbord som erbjuder mängder av mer eller mindre galna teman, bilder, emojis och animeringar.

Go Keyboard

Lyckligtvis är själva tangentbordet användbart också, även om det inte är riktigt lika bra som de fyra ovannämnda alternativen. Men fokus för den här appen ligger på att det ska vara kul att skriva, något som räcker ganska långt det med.