Småföretag är högvilt för riktade attacker – på såväl svensk som global nivå. Det framgår i säkerhetsföretaget Symantecs årliga Internet Security Threat Report. Tre av fem attacker i Sverige riktades mot småföretag under 2015.

Samtidigt varnar Symantec för att nätbrottslingarna bara blir bättre på att organisera sig, varför den totala mängden nätbrott också eskalerade under förra året. 430 miljoner program innehållandes skadlig kod upptäcktes, vilket även det är en markant ökning.

– Grupper av nätkriminella har nu samma skicklighet som nationalstatsangripare. De har omfattande resurser och högkvalificerad teknisk personal, som arbetar med en effektivitet som gör att de kan ha normala arbetstimmar och ändå ta ledigt på helger. Vi ser också en mängd nätkriminella skapa callcenter för att kunna öka effekten av sina bedrägerier.

Missa inte: Lösenorden du bör undvika till varje pris

Det säger Ola Rehnberg, säkerhetsexpert på Symantec. Han påtalar att det ökade fokuset på mindre företag dels kan ha att göra med att de oftare brister i säkerheten, och dels att de kan fungera som en väg in till de större företagen.

Verktyg för digital utpressning, så kallad ransomware, har blivit nätbrottslingarnas nya favoritverktyg. I Sverige dubblades ransomware-attackerna under 2015, och uppgår i dag till hela 275 stycken om dagen. Utpressningen sker i form av en masskryptering av användarens digitala innehåll, som då inte kan användas förrän en saftig lösensumma är betald. Såväl PC och Mac som smartphones kan drabbas.

Till sist går Symantec ut med en varning för så kallad falsk teknisk support, en gammal metod som nu fått ett rejält uppsving. En skillnad från förr är att bedragarna nu gärna ägnar sig åt att skicka ut varningsmeddelanden till din smartphone, i hopp om att du ska ringa upp den fejkade kundtjänsten och lockas att köpa tjänster av dem.