Röda ögon är ett vanligt, men sällan önskvärt, fenomen vid fotografering. Men nu har Kodak funnit ett sätt att dra nytta av den oönskade färgförändringen.

Företaget har utvecklat en metod som gör det möjligt att bestämma en persons ålder med hjälp av röda-ögon-fenomenet. Det är nämligen så att pupillerna inte vidgas lika mycket när man blir äldre, så fenomenet borde bli mindre påtagligt hos denna grupp. I ett experiment där man automatiskt delade in 88 foton i kategorierna ung och vuxen, placerades 62 korrekt. Nu vill Kodak utöka antalet åldersgrupper och jämföra resultaten med hårfärg och rynkor för ökad säkerhet.

Forskningen påbörjades för flera år sedan och i september 2004 ansökte företaget om ett patent, som nu har blivit godkänt. Enligt patenetet verkar företaget ha storslagna planer för sin nya teknik: Sortering av bilder efter åldersgrupp i digitalkameror såväl som i andra program har blivit föremål för diskussion.

Dels ska det innebära fördelar för arkivering av bilder - åldersbestämning och sortering skulle göra det lättare att hitta de bilder man letar efter. Och dels ska det bli möjligt att välja passande reklam i samband med fotoutskrifter i företagets fotolabb - exempelvis skulle man kunna man skicka med blöjreklam då någon skriver ut en bild på ett litet barn.

Källa: digitalcamerainfo.com

Läs mer
Din digitalkamera lämnar fingeravtryck