Microsoft-konton är numera standard för att logga in på en Windows-dator, istället för gamla tiders lokalt sparade användarkonton. Det gör att du slipper lära dig två olika lösenord, och gör att kontot automatiskt kan kopplas till tjänster som Onedrive och synkning av inställningar.

Läs också: Snabbare inloggning i Windows 10 med pinkod

Men det gör också att Microsoft kan spåra ditt användande, och om du föredrar att ha ett lokalt konto istället går det också bra, även om det inte är alldeles uppenbart hur du går till väga.

1

1. Öppna Start -> Inställningar -> Konton -> Familj och andra användare. Klicka på Lägg till någon annan på den här datorn.

2

2. I nästa steg klickar du på Jag har inte loginuppgifterna för den här användaren.

3

3. Nu erbjuds du att skapa ett nytt Microsoft-konto, men det är inte det du är ute efter så klicka istället på Skapa en användare utan Microsoft-konto.

4

4. Nu kan du till slut fylla i ett gammalt hederligt användarnamn och välja ett lösenord.

Det går även att byta ditt första adminkonto till ett lokalt konto under Konton -> Din e-post och dina konton, men det kontot kan råka förvandlas till ett Microsoft-konto igen genom att logga in på Windows Store (och om någon annan loggar in i butiken blir kontot ”deras”).