Teliakunder som använder något av abonnemangen Telia Mobil Komplett eller Telia Mobil Dela surfar från och med i dag gratis på ett gäng utvalda sociala medier. Facebook, Messenger, Instagram, Whatsapp, Twitter och Kik omfattas av tillägget, som gäller tills vidare.

Telia sociala medier

Efter att Telia lanserat Fri surf sociala medier dröjde det inte länge innan kritik mot Telias förhållande till nätneutraliteten lyftes fram. Den heta potatisen, som varit föremål för många debatter på EU-nivå, innebär att all datatrafik ska behandlas lika. På Telias Facebooksida har frågan om ansvar ställts flera gånger, och journalisten Emanuel Karlsten kallar kampanjen "en dolk i ryggen på nätneutraliteten."

Men Telia svär sig fria från övertramp i frågan.

I en egen frågespalt kommenterar Telias kommunikationschef Roberta Alenius frågan så här:

– Nätneutralitet handlar om att möjliggöra för kunder att få access till information och annat innehåll, använda appar och olika enheter för att få ut så mycket av internet som möjligt. Dessutom handlar det bland annat om blockering av tjänster och prioritering av trafik. Vår nya tjänst ger kunderna möjlighet att få ut mer av internet och vi använder ingen prioritering eller blockering utan det är enbart så att trafiken undantas från våra kunders mobildatamängd.

Det enda "villkoret" du behöver följa för att utnyttja Telias sociala gratissurf är att du inte får ägna dig åt näthat.