Barn och ungdomar tillbringar allt mer tid framför sina datorer. En färsk undersökning från Ungdomssytrelsen visar att chatt är den tredje vanligaste fritidsaktiviteten bland personer mellan 13-20 år. Även att spela och att ladda hem musik ligger högt upp på listan.

Många föräldrar försöker begränsa tiden barnen sitter framför skärmarna, men det är svårt att kontrollera om överenskommelserna följs.

Ulf Enoksson från Enskede hade precis det problemet med sina fyra barn. Därför utvecklade han programmet Game Monitor. Genom att tala om för programmet hur mycket varje program får användas per dag kan han kontrollera att barnen inte sitter och spelar hela kvällarna.

- Du ställer in vilka program som ska övervakas, och anger en tidspott för programmen. När tiden börjar ta slut får man en påminnelse, så att man ska kunna avsluta det man håller på med. Och sen går det inte att köra programmet mer, säger Ulf Enoksson.

Programmet funkar i Windows, och kan övervaka alla typer av program, både datorspel, fildelningsprogram som DC++ och chattprogram som MSN Messenger. Eftersom det går att ställa in vilka program som ska övervakas kan datorn användas till exempelvis skolarbete, även om spelandet begränsas.

I dagsläget säljs programmet bara på Ikea, och kostar runt en hundralapp. Men Ulf Enoksson håller på att förhandla med andra butikskedjor.

Själv har Ulf Enoksson märkt en positiv förändring hos sina barn.
- De äldre barnen tyckte det var lite pestigt i början, och brukade försöka suga ut den sista spelminuten varje dag. Men nu är det ofta de bara utnyttjar halva tidspotten.

Läs mer om Game Monitor här.