Free Peers Inc. som ligger bakom fildelningsprogrammet Bearshare gjorde nyligen en överenskommelse med RIAA genom vilken de slipper åtal för brott mot upphovsrätten. Priset låg på 30 miljoner dollar, det vill säga drygt 225 miljoner kronor. Bearshare säljs också till Imesh Inc. samtidigt som man på Free Peers lovar att inte skapa någon ny tjänst som kan utnyttjas för utbyte av olicensierad musik.

Imesh tvingades själva betala drygt 30 miljoner kronor till RIAA i en liknande uppgörelse år 2004. Tjänsten återuppstod dock kort därpå, men som en distributionskanal för licensierat material.

Bearshare är dock långt ifrån ensamma om att behöva ordna saker med RIAA. I september förra året skickade intresseorganisationen ut hot om åtal och nedstängning till flera andra fildelningstjänster som Warez P2P, Limewire, Edonkey och Soulseek. Utav dessa är det alltså enbart Bearshare som hittills nått en överenskommelse.

På RIAA är man nöjd med uppgörelsen och menar på att fler i dess like är att vänta i framtiden. Den amerikanska domstolens dom mot fildelningstjänsten Grokster förra året anses ha påverkat de andra nätverken och gjort dem mer välvilligt inställda till att göra upp i godo.

Källa: Webpronews.com