Tele2 och Telenor ger bäst nätverksprestanda för dig som bor i Stockholm. I Göteborg utmanar Telia om förstaplatsen. Mobiloperatören Tre är inte bäst på någonting. Det här konstaterar det oberoende, amerikanska mobilanalysföretaget Rootmetrics. De släpper nu resultaten från sina första Sverigerapporter någonsin. I det här fallet är det ”the big four” - Telia, Telenor, mobiloperatören Tre och Tele2 – som analyserats.

– En bra mobilservice är en viktig del av en stads grundläggande infrastruktur och i ännu högre grad för storstäder som Stockholm och Göteborg, säger Scott Stonham, Europachef på Rootmetrics.

Martin Appel: "Telias gratissurf hotar det fria internet"

Under hösten 2015 genomfördes 25 000 tester, 2 500 kilometers bilåkning och mätning på 41 platser inomhus för att nå fram till resultatet. De sex olika områdena som mätts är total prestanda, nätverkets tillförlitlighet, nätverkshastighet och prestanda för data, samtal och sms. Mätdatan översätts till så kallade Rootscore, och speglar konsumentens upplevelse av prestandan i mobilnätverket. De telefoner som används för testet är nya och inköpta i operatörernas egna butiker.

I Stockholm erbjuder operatörerna överlag en bättre totalprestanda än i Göteborg, och huvudstaden slår världsstäder som London, Madrid och New York på fingrarna när det kommer till nedladdningshastighet.

Stockholm

Tele2 och Telenor regerar på den sammanlagda prestandatronen i huvudstaden - Telia hamnar något överraskande sist. Operatörerna hamnar i topp när det kommer till nätverkshastighet, data- och sms-prestanda. Alla fyra nätverken anses dock ha likvärdig tillförlitlighet och samtalsprestanda. Telia vinner poäng på nedladdningshastighet med imponerande 34,8 Mbps – medan Tele2 var snabbast på uppladdningar med 18,3 Mbps.

Total prestanda, Stockholm (Rootscore 0-100)
1. Tele2: 98.5
1. Telenor: 98.3
3. Tre: 97.5
3. Telia: 97.0

Göteborg

Tele2, Telenor och Telia delar förstaplatsen i total prestanda och tillförlitlighet. Trion får sällskap av mobiloperatören Tre i grenarna samtals- och sms-prestanda, och Telenor och Tele2 får dela topplaceringen i nätverkshastighet och dataprestanda. Även på västkusten dominerar Telia nedladdningarna med ett snitt på 24,3 Mbps. Telenor-kunder laddar upp data snabbast med 15,5 Mbps.

Total prestanda, Göteborg (Rootscore 0-100)
1. Telia: 97.7
1. Tele2: 97.5
1. Telenor: 97.4
4. Tre: 94.5