Google Maps (Kartor) är en fantastisk gratistjänst. Oavsett om du använder den i datorn, mobilen eller surfplattan har den gott om smarta funktioner som hjälper dig att hitta rätt.

Men Google Kartor är förstås inte den enda kartjänsten vi kan välja. Här är 8 spännande alternativ, som var och en erbjuder något unikt till sina användare:

Here

Kartor utan uppkoppling

Många karttjänster fungerar bara så länge du har en uppkoppling. Appen Here Wego låter dig däremot hämta hämta hem kartorna i förväg och köra dem utan internet.

Till skillnad från det något begränsade offline-läge som finns i Google Kartor (Maps) låter Here Wego dig hämta ett helt land eller en hel kontinent i förväg. Förutom kartor finns vägbeskrivningar och information om kollektivtrafiken – men för att komma åt turlistorna måste du förstås vara uppkopplad.


Tips om restauranger

En tjänster som påminner om Here Wego är Maps.me. Förutom själva kartdelen finns många guider till exempelvis restauranger, sevärdheter och boende.


Eniro

Så såg ditt hem ut – på 50-talet!

De senaste åren har karttjänster som Google Maps även fått läckra flygfoton. Flygfoton har dock funnits länge, och för en tid sedan kompletterade Eniro sin karttjänst med bilder från förr. Genom att klicka på Historiska flygfoton får du se en delad bild. Halva skärmen visar en modern bild och den andra halvan visar samma område förr i tiden. De gamla bilderna är tagna mellan 1955 och 1967.Google earth

Se jorden från ovan

Den senaste versionen av Google Earth erbjuder bland annat läckra 3d-bilder av såväl stadsdelar som intressanta platser. Du kan köra allt direkt i din webbläsare,men du som vill ha fler finesser kan installera programmet Google Earth i datorn.


Bing Maps

Fågelperspektiv från Microsoft

Microsofts karttjänst heter Bing Maps. Den lockar bland annat med fågelperspektiv, alltså möjligheten att se världen snett från ovan. Högerklicka och välj Visa fågelperspektiv.
 Open Streetmap
Kartor utan spioneri
Både Google och Microsoft använder sina karttjänster för att samla in information om oss surfare. Du som tycker att det känns obehagligt kan i stället använda Openstreetmap.
Det är en icke kommersiell tjänst som inte spionerar på sina användare.
 backcountry nav
Foto: http://backcountrynavigator.com

Koll på den djupaste skog
De flesta karttjänster har ingen koll på toppografi eller detaljerade sjökort. Ett alternativ kan vara Backcountry Navigator. Tack vare kartor från etablerade leverantörer såsom USTopo och OpenCycleMas är nog risken att vilseledas av dessa väldigt liten. Du kan även ladda ned kartor för användning offline. Om uppkopplingen skulle strula det vill säga. I nuläget finns appen endast till Android. Mapcompare

Flera kartor på en skärm

Osäker på vilken karttjänst som passar bäst? Tyska Geofabrik har en funktion som heter Map Compare och som låter dig jämföra kartbilden. Du kan visa upp till åtta olika karttjänster på samma skärm, och eftersom de visar samma kartområde ser du vilken du gillar bäst.