Innan jag började använda en bärbar Mac på jobbet, och innan jag lärde mig att spela fps-spel med Xboxens handkontroll, då var jag en riktig pc-nörd. I mitt arbetsrum hemma hade jag alltid minst 4-5 datorer igång, givetvis öppna utan lock så att jag snabbt och enkelt kunde flytta runt hårddiskar och olika instickskort. Eller testa en ny processorkylare när jag skulle överklocka datorn.

Ibland bemödade jag mig inte ens om att sätta i datorn i ett chassi utan körde med ett helt blottlagt moderkort på skrivbortet. Sedan kom Xboxen och hemmabioprojektorn och mitt pc-byggarintresse dog snabbt ut. Det blev helt enkelt inte lika intressant att pressa ut ytterligare några bilder/sekund när jag gick över till att spela spel i hemmabiorummet på min Xbox, och samtidigt upptäckte jag att 90 procent av programmen jag använde hade hittat till Mac.

Läs även: Uppdateringshysterin tar snart kål på mig

Men gamingdatorn vägrade att dö som fenomen. Jag var helt säker på att den stationära datorn inom kort skulle vara helt ointressant för gamers, men jag hade fel. Jag underskattade helt enkelt ett antal pc-exklusiva titlar, och alla tusentals gamers som gärna satt kvar i sina skrivbordsstolar och spelade medan jag föredrog fåtöljen framför min 100 tum feta filmduk med 5.1-system.

Nu blev inte spelkonsolen den där mediahubben i våra vardagsrum som jag hade hoppats på. Och mitt pc-byggarsug har kommit tillbaka. Så jag bestämde mig för att ge mig i kast med ett nytt projekt - en ny spel-pc (officiellt till mina barn). Innan jag hittat det där optimala dröm-chassit att utgå ifrån valde jag att tjuvstarta häromdagen med ett grafikkort från Asus (GeForce EN7600GS Silent/HTD 256MB) och en rymlig och hyfsat snabb Intel i5-dator.

– Nu ska ni få se hur snabb datorn kommer att bli, skröt jag inför mina barn, men besvikelsen var total. "Vänligen anslut PCI-Express-strömkabeln" fick jag upp på skärmen.

Missa inte: Så bygger du en perfekt pc

Datorn hade givetvis inte en enda ledig strömkontakt under huven. Det modulära nätaggregatet (det enda som verkar ha blivit modulärt i den stationära datorn på 10 år) hade bara ett gäng kontakter som gapade retfullt tomma. Och några veckor tidigare hade jag varit på återvinningsstationen och slängt 30 kilo datorkablar, så det slutade med att jag fick åka och handla sladd för 265 kronor dagen därpå.

Men varför ska vi fortfarande behöva leva med extra strömkontakter till ett PCI Express-kort?

Det som slog mig överlag när jag började mecka i den stationära datorn var att det har hänt så otroligt lite på 10 år. Vad hände med modul-pc:n alla pratade om när PCI Express ersatte AGP? Bortsett från lite smådetaljer ser jag ingen skillnad mot när jag meckade och överklockade SLI-kopplade Voodoo 2-kort. Och jag inser att jag inte borde slängt alla kablar, kylpasta, skruvar och fläktar...

Asus GeForce EN7600GS Silent/HTD 256MB Pris vid test: 1245 kr.

Bästa pris just nu: 279 kr