Sverige är ett land fyllt av småföretagare - och här finns över 800 000 registrerade enmansföretag. Många sitter just nu och har ont i magen eller kliar sig i huvudet då det är deklarationstider. Den 2 maj smäller det, och tack och lov finns det en rad hjälpsamma program som gör att det här med bokföring och skattedeklaration inte behöver vara riktigt så jobbigt som det kan verka.

För några år sedan fanns det gott om renodlade deklarationsprogram, och många av dem vände sig även till privatpersoner. Nu ligger fokus för programtillverkarna på småföretagen, och deklarationsdelen ingår ibland i ett större programpaket.

Tanken är alltså att du ska ha samma program för att fakturera, bokföra och göra bokslut. Du kan också hämta in information direkt från din internetbank, så att du slipper skriva in det manuellt. När allt är klart blir deklarationen ganska enkel.

En annan tydlig trend är att molnet nu blivit en allt naturligare del av programmen, så att du ska kunna ha tillgång till din ekonomi överallt. Så är du i behov av ett sådant verktyg så följer här vår guide till sex olika alternativ.

Visma

Visma 

Vismapcs.se 
Pris: 159kr/mån för Eekonomi Smart, eller 99 kr/mån för Eekonomi Bas. Priserna är exklusive moms.
Bankkoppling: SEB, Handelsbanken, Swedbank, Sparbanken Syd, Nordea, Länsförsäkringar, Danske Bank.
Systemkrav: Microsoft Edge, Explorer 11 eller senare, Firefox, Safari, eller Chrome.

Silverryggen bland de svenska bokföringsprogrammen. Att förlita sig på jätten kan ge en trygghet för många, och Visma riktar in sig på att hjälpa allt från enskilda firmor till aktiebolag. Programvaran, som arbetar online, finns sedan tillgänglig till datorn, surfplattan och din smartphone. Telefon, chatt, mejl och forum för support ingår. Går även att prova gratis.