Tanken med wifi är att det ska vara så enkelt som möjligt, men i verkligheten kan det vara hur mycket strul som helst. Vi har letat reda på sex stycken gratisprogram som hjälper dig att få ordning på ditt trådlösa nätverk, både hemma och på jobbet.

Missa inte: Mac och pc i samma nätverk – så får du prylarna att hålla sams 

Ekahau Heatmapper

Ett av de vanligaste felen med wifi är dålig täckning och här kommer Ekahau Heatmapper in i bilden.

Efter att du har startat programmet rekommenderas att du går omkring i din bostad/arbetsplats från rum till rum. Medan du gör detta skapas en värmekarta som visar var mottagningen är bra och var den är dålig. Tanken är att du sedan placerar dina apparater där du har bra mottagning, alternativt flyttar på din router.

Ekahau Heatmapper

Ekahau Heatmapper är en gratisversion av Ekahau Site Survey, så vill du ha fler funktioner rekommenderas det sistnämnda programmet.

Akrylic Wifi Home

Med hjälp av Akrylic Wifi Home kan du lokalisera alla trådlösa nätverk som finns inom räckhåll för din bärbara dator. Bland annat får du reda på tillverkare, nätverksnamn (SSID), MAC-adress, krypteringstyp, maximal routerhastighet, samt vilka versioner av 802.11 som används.

En särskilt användbar funktion är att signalstyrkan för varje nätverk visas, vilket gör att du kan se hur det varierar mellan olika platser i bostaden/arbetsplatsen.

Akrylic Wifi Home

Vår rekommendation är att du klickar på ikonen för inställningar i det övre högra hörnet på skärmen och väljer avancerat läge. På så sätt kan du se vilka kanaler som används av ditt wifi och andra trådlösa nätverk i närheten. Genom att se till att olika kanaler används kan du minska störningarna och få bättre mottagning.