Bygg ditt lokala nätverk

När du väl har internetuppkoppling vill du kunna dela den med alla dina prylar. Därför behöver du ett lokalt nätverk, även kallat lan (local area network). Då kan du även låta exempelvis datorer prata med varandra, oavsett om du har bredband eller inte. Till exempel om du har en skrivare, en mediaserver eller en Chromecast/Apple TV i din tv.

Ett lokalt nätverk består i grund och botten av en router. Routern tar emot data från en pryl, ser efter vart den ska och skickar vidare till rätt mottagare. Routern är också ansluten till din bredbandsuppkoppling och det är via den som alla andra enheter från tillgång till internet.

Router
En bra router för ett mindre hem behöver inte vara dyrt. Den här D-Link-routern kostar under femhundringen och räcker långt om din internetuppkoppling är på max 100 Mbit/s.

Köper du bredband från någon av de större operatörerna, till exempel Bredbandsbolaget, Comhem eller Tele2, får du i regel med all utrustning du behöver för att komma igång, inklusive en router. Tyvärr är deras routrar inte alltid så bra. En del har få nätverksportar eller halvdan wifi, och de kan också vara begränsade i övriga funktioner. Därför kan det vara aktuellt att köpa en bättre router från en separat tillverkare. Här kan du läsa vårt senaste test av riktigt billiga routrar och här hittar du vårt test av lite dyrare routrar.

Gamla hederliga sladdar

Behöver du då de allra värsta routrarna för flera tusen kronor, eller kan du nöja dig med operatörens medföljande eller en budget-modell för under tusenlappen? Det beror på dina behov. 

Ethernet-kabel.
Ethernet-kabel. Snabbt, säkert och ofta ganska opraktiskt.

För det första ska du kolla in dess fasta nätverksportar (så kallad Ethernet), som på billiga routrar kan vara av typen Fast Ethernet, vilket innebär maxhastighet på 100 Mbit/s. Om du inte har snabbare bredband än så så kan det räcka. Lite bättre routrar (även en del riktigt prisvärda) har istället Gigabit Ethernet, vilket ger en kapacitet på 1000 Mbit/s. Annars är det framförallt hastigheten på trådlösa nätverket (wifi) som är avgörande för routervalet. Mer om det strax.

Fasta nätverkskablar är det mest grundläggande, säkraste och enklaste sättet att koppla ihop nätverksprylar. Plugga in, vänta några sekunder och kör i maximal hastighet utan problem. Men det kan också vara ett elände att behöva dra sladdar kors och tvärs i huset, och ibland en praktisk omöjlighet.

Nätverk via elkontakten

Ett smart alternativ kan vara så kallade homeplug-adaptrar. Eller powerline. Eller dlan. De har olika namn beroende på vilken tillverkaren är, men det är i princip samma sak. Det är små dosor som ansluts till vägguttag och som då skickar datasignaler via husets elledningar.

Plugga in en homeplug intill routern och dra en nätverkskabel till den. Sedan kan du plugga in en annan homeplug i valfritt annat rum och dra vidare en nätverkskabel därifrån. De två enheterna kommunicerar med varandra över en krypterad kanal, så även om dina grannar sitter på samma elledningar som du så kan de inte ansluta till ditt nät.

Homeplugs
Homeplug: Som sladdar, fast utan att behöva dra sladdar.

Det kan sänka prestanda lite, men med bra enheter som följer standarden Homeplug AV2 kan du få hastighet på ända upp till 350 Mbit/s. Det beror dock på längd och kvalitet på elledningen, och andra störningar.