Wifi tar över

Många uppkopplade prylar, som surfplattor, telefoner och många bärbara datorer, har ingen traditionell nätverkskontakt. Då är enda alternativet wifi, det vill säga routerns trådlösa nätverk. Ett wifi-nätverk är digital radiokommunikation på en viss frekvens (antingen runt 2,4 GHz eller runt 5 GHz) som sänds från en antenn på eller inbyggd i routern. Ansluter du till en routers wifi-nätverk får du tillgång till samma nätverk och internet-anslutning som om du pluggat in en fast Ethernet-kabel i routern.

För att ansluta till en wifi-nätverk behöver du veta dess namn och dess lösenord. Eller bara dess namn om det inte är lösenordskyddat, men det rekommenderar vi verkligen inte.

Wifi router
De allra flesta routrar har både fasta portar och wifi.

När du är ansluten till routern (antingen via wifi eller med ethernet-kabel) kan du komma åt dess administrationsgränssnitt och byta både wifi-namn och lösenord. Du bör ställa in så att ditt wifi är skyddat med wpa eller wpa2-säkerhet med ett så kallat psk, pre-shared keyword.

Läs mer: Så här loggar du in på din Asus-router

Som regel är det inget du behöver bekymra dig om. De flesta nya routrar kommer förkonfigurerade med säkert wifi-nätverk påslaget som standard (för det mesta antingen wpa-psk eller wpa2-psk), och ett individuellt och säkert lösenord i handboken eller ibland till och med skrivet på själva routern.

Ett psk-lösenord är för det mesta säkert, om du inte väljer något löjligt enkelt som ”password”, ”12345” eller namnet på din katt.

Vill du ha högre säkerhet kan du använda wps, Wireless Protected Setup, om både din router och det du vill ansluta har stöd för det. Då trycker du på en knapp på routern och sedan aktiverar du wps-anslutning på din mobila enhet, då skapar de ett eget hemligt lösenord som varken du eller någon annan känner till.

Snabbt, snabbare, snabbast

Wifi följer en standard som kallas ieee 802.11, och finns som i olika generationer. Den senaste versionen heter 802.11ac, men mycket äldre utrustning kör den långsammare föregångaren 802.11n. Routrar är dock bakåtkompatibla med äldre versioner som 802.11g och b, men det är sällsynt att du stöter på prylar som kör så gammal teknik.

Ac-wifi har mycket hög teoretisk maxhastighet, men i våra tester är det framförallt stabiliteten vi imponerats av. De bästa routrarna vi testat ger oss stadig hastighet på ca 200-300 Mbit/s till en enskild mottagare.

Även routrar med samma standard kan ha olika prestanda. När det gäller 802.11ac-routrar så kan man se att de kallas för ac750, ac1200, ac1750, ända upp till (hittills) ac3200. Det innebär en maxkapacitet i nätverket på 750, 1200 och 3200 Mbit/s. Det innebär inte nödvändigtvis att du får högre hastighet till din Ipad, utan snarare att du kan koppla upp desto fler prylar som kör hög hastighet samtidigt.