Fem tips för att optimera ditt wifi.

1. Dela på frekvenserna. Nyare routrar med 802.11ac-teknik kör två trådlösa nät samtidigt, ett på frekvensen 5 GHz och ett på frekvensen 2,4 GHz. En del routrar döljer detta, och fördelar trafiken automatiskt mellan frekvenserna. Om inte dyker dessa upp som separata wifi-namn när du söker efter trådlösa nät (för det mesta med samma namn, men med till exempel ”5GHz” på slutet).

Då bör du dela upp mottagare så att vissa ansluter till 5 GHz-nätet och andra till 2,4 GHz. 5 GHz är snabbare, så där kopplar du upp sådant som smart-tv och dator, då de tar upp mycket bandbredd med hd-strömning och filöverföringar.

ssids
Här ser vi två routrar i grannskapet med både 2,4 GHz- och 5 GHz-nät med varsitt namn. 

2. Trimma frekvensen och byt kanal. 2,4 GHz och 5 GHz är inte exakt detta egentligen, utan ett litet frekvensband från strax under till strax över dessa frekvenser. I de flesta routrar går det bland mer avancerade inställningar att finjustera frekvensen i ett gäng steg som kallas ”kanaler”, vanligtvis mellan 1 och 14. Om du och din granne bägge råkar ha kanal 1 på 2,4 GHz-nätet så finns det en risk att ni stör varandra och får sämre prestanda.

Upplever du problem med wifi, testa att byta kanal och se om det går bättre. Det finns också appar till din smartphone som Wifi Analyzer som skannar omgivningen och visar vilka kanaler som andra wifi i närheten använder.

Wifi-kanaler
Kanalsurfning är numera inte bara för tv-soffan.

3. Placera routern smart. Wifi är radiovågor, och radio ogillar en massa onödiga hinder. Du får bättre signal med fri sikt än med väggar i vägen, speciellt betong och metall. En centralt och högt placerad router där dess antenner befinner sig nära dörröppningar in till andra rum är en god idé för maximerad räckvidd och prestanda.

4. Förläng trådlösa nätverket. Räcker det ändå inte in i alla hörn så finns det extra utrustning du kan skaffa för att hjälpa till med det. Vanligt är exempelvis en pryl som kallas repeater. Den placeras en bit bort från routern, där signalen har börjar bli svag, men inte är för svag. En repeater tar sedan signalen, förstärker den och skickar ut den igen, som om routern hade en extra antenn flera meter från de andra. För användare ser det ut som samma nätverk och de ansluter precis som vanligt.

Wifi-externder
Wifi-extender, även kallad repeater eller på ren svenska, nätverksförlängare,

5. Ta kabelvägen genom tjocka väggar. I en del fall är inte ens en repeater nog, eller praktisk att installera. Bor du i en villa med flera plan kan det vara fallet. Då kan du alltid dra en fast nätverkskabel till ovanvåningen från routern – eller använda homeplug – och ansluta den till en separat så kallad accesspunkt. En del homeplug-pluggar har också inbyggd accesspunkt, då kan du slå två flugor i en smäll.

En router är egentligen två saker på en gång, själva routern (nätverkets ”telefonväxel” som tar emot datatrafik, och ser till att den skickas till rätt mottagare) och en inbyggd trådlös accesspunkt för wifi. Köper du en separat accesspunkt för ovanvåningen får den ett eget wifi-namn och lösenord.