Andra tekniker som kopplar samman prylar i hemmet

Bluetooth

Bluetooth är en trådlös dataöverföringsteknik som har ganska kort räckvidd, lägre hastighet än wifi och mycket låg strömförbrukning. Bluetooth är därför vanligt i batteridrivna enheter som smarta telefoner, datormöss och tangentbord, portabla högtalare och hörlurar, men du kan även hitta bluetooth i till exempel en del skrivare. Förklaringen är att det då är enkelt att koppla upp sig med en smartphone för att skriva ut.

Det finns olika klasser av bluetooth med olika räckvidd, där den vanligaste är klass 2. Den når cirka 10 meter. Ännu mer strömsnåla klass 3 har en räckvidd på under 5 meter. Alla bluetooth-enheter kan inte prata med varandra, de är utrustade med ”profiler”, en sorts drivrutiner som passar just deras användningsområde. Det finns en profil för filöverföring, en annan för att strömma ljud, en tredje för tangentbord och möss. En smartphone eller dator som ska klara av allt detta har då alla (eller de flesta) profiler.


 
Nfc

Nfc är en förkortning av Near Field Commuinication och är en teknik för ett föra över väldigt små mängder data mellan prylar som ligger precis intill varandra. Du behöver bara ”gnugga” två nfc-ytor emot varandra för att de ska få kontakt. Vanligtvis används nfc bara för att identifiera prylar så att de kan koppla upp sig automatiskt med annan teknik. Det gör att du slipper göra manuell parkoppling mellan till exempel en telefon och en bluetooth-högtalare, om bägge stödjer nfc.


Zwave

Z-wave, Zigbee, Thread, Wemo, Nexa. Styrsystem, sensorer och controller i så kallade smarta hemmet-system använder ofta andra radiotekniker för att prata med varandra än wifi. Dessa är precis som bluetooth långsammare och mer strömsnåla än wifi och går att bygga upp på ett sätt som gör det enkelt att expandera. De kan hantera en extremt stor mängd anslutna enheter som tar upp lite bandbredd. Wifi är ju tvärtom, det funkar bäst för en handfull prylar som skickar mycket data.

Missa inte: Så funkar det smarta hemmet. standarder med mera

Tyvärr finns det inte en enhetlig standard för hemstyrningssystem, utan ett helt gäng som konkurrerar med varandra (och en del system kör även wifi). Därför är det viktigt att du dubbelkollar vilken standard som en fjärrstyrd strömplugg, övervakningskamera eller sensor stödjer, så att den passar med resten av utrustningen där hemma.