Dela ut din skrivare

Att dela ut en skrivare är precis lika enkelt som att dela filer. Har den nätverksport eller stödjer wi-fi så ansluts den direkt till routern och delas då automatiskt av alla i nätverket, men du kan även dela ut din usb-skrivare. Öppna Kontrollpanelen, och gå in på Maskinvara och ljud > Enheter och skrivare. Hitta ikonen för din skrivare, högerklicka på den och välj Egenskaper för skrivare. Under fliken Delning, kryssa för Dela ut den här skrivaren.

Dela skrivare
För säkerhets skull kan det vara smart att ladda hem färska drivrutiner. Troligen behövs de inte, men det skadar aldrig att vara extra förberedd.

Nu kan du komma åt den från din andra dator. Öppna Utforskaren, gå till Nätverk och den dator som skrivaren är ansluten till. Där bör nu skrivaren finnas som en ikon. Högerklicka på den och välj Anslut. Datorn försöker nu installera drivrutinen till skrivaren. Troligen finns den redan installerad eller laddas ner automatiskt från Microsoft. Om inte, se till att ha drivrutinen tillgänglig.​

Så kan du dela mellan Windows och OSX 

Att dela filer från en Mac med OSX är lika lätt om inte ännu enklare. Börja med att öppna Systeminställningar, gå till Delning, och kryssa för Fildelning. Sedan lägger du till de mappar du vill dela ut i en lista i samma fönster, samt anger rättigheter och användare precis som i Windows. Här kan du också byta namn på din dator i nätverket.

För att det ska funka med delning till Windows-datorer måste du använda rätt nätveksprotokoll. Gå in under Avancerade alternativ och se till att SMB-alternativet är förkryssat.

OSX-delning
Delning från och till en Mac är numera ganska enkelt.

Vill du komma åt en utdelad mapp öppnar du Finder och går in på avdelningen Delat i vänsterspalten. Här bör alla utdelade mappar på nätverket dyka upp. Klicka på den önskade enheter och välj Anslut som. Då kan du få fram en dialogruta där du anger arbetsgruppsnamn, namnet på den delade datorn, ditt användarnamn och lösenord. Sedan är du inne. För att göra det enkelt för dig kan du här välja att spara lösenordet i din Nyckelring i OSX.