Så gör du datorn till strömmande mediaserver

En utdelad mapp på datorn är i grund och botten en liten filserver. Men det är inte alltid det smartaste sättet att skicka data i ett nätverk. Ska du spela upp en film måste då hela filmfilen kopieras över i helhet, vilket både tar tid och tar upp plats. Då är det smartare med en mediaserver som strömmar innehåller till mottagaren istället. Som ett litet lokalt Netflix, typ.

Mediaströmning
Ett knapptryck, och du är igång.

De allra flesta nasar har idag inbyggd mediaserver och är kompatibla med standarden upnp (universal plug n play) och är certifierade av dlna (Digital Living Network Alliance). Det innebär att de har lätt att prata med varandra och att strömning från en dlna-server (till exempel en nas) till en dlna-spelare (till exempel en smart-tv eller en app i en surfplatta) inte bör innebära några problem. Är en dlna-spelare inkopplad i nätverket så söker den automatiskt upp alla dlna-servrar och ger dig möjlighet att strömma film och musik från den.

DLNA
Mediaserver, knepigt att hitta men lätt att sätta upp när du väl är där.

Du kan också ställa in en vanlig Windows-dator att fungera som strömmande dlna-godkänd mediaserver. Det är dock lite knepigt att hitta. Starta Kontrollpanelen och skriv ”media” i Kontrollpanelens sökfönster. Då får du fram en länk till Alternativ för mediedirektuppspelning under Nätverks- och delningscenter. (Ja, du måste söka efter det, den länken finns av någon anledning inte om du bara går in på avdelningen Nätverks- och delningscenter.) Tyck på knappen för att aktivera.

Här kan du sedan välja vad du delar ut. Som standard delar du ut allt i Windows mediebibliotek. Du kan också begränsa utdelningen till en viss typ av media eller hur många stjärnor du gett en viss fil i just Windows Media Player. För att lägga till fler filer att strömma eller ändra på urvalet, gå in i Windows Media Player och redigera ditt mediebibliotek därifrån.