Bluetooth- och multiroom-ljud

Ett betydligt enklare sätt att strömma ljud är att trycka ut det direkt från till exempel mp3-samlingen eller Spotify i mobilen direkt till en trådlös högtalare. Här används i huvudsak två olika tekniker, wi-fi till multiroomsystem och bluetooth till enskilda trådlösa högtalare. Det finns också ett fåtal multiroomsystem som du ansluter till med bluetooth, men de är undantag.

Bluetoothhögtalare
Bluetooth-högtalare kan vara riktiga hifi-bjässar...

Låt oss börja med det enklaste, bluetooth-högtalare. Bluetooth är trådlös radioöverföring med låg strömförbrukning, låg räckvidd och låg hastighet. Den som används i mobiler och surfplattor har för det mesta en räckvidd på ungefär tio meter. Men det räcker utmärkt för att strömma ljud med, i alla fall om du befinner dig i samma rum som högtalaren. En tunn innervägg mellan dig och högtalaren bör inte heller vara något problem.

Du kopplar samman mobilen och högtalaren genom att parkoppla dem. Det innebär att du aktiverar en funktion på högtalaren som gör att andra bluetooth-enheter tillfälligt kan leta reda på den. Sedan går du in i bluetooth-menyn på mobilen, gör en sökning efter nya enheter, hittar din nya högtalare och väljer Anslut. Har din telefon och din högtalare stöd för nfc (near field communication) är det ännu enklare. Då håller du dem bara emot varandra, så sköter de parkopplingen automatiskt.

Bluetooth
...eller minimala portabla fickmodeller.

Ljud i musik- och filmappar kommer nu att spelas upp i högtalaren. Många bluetoothhögtalare har även inbyggd mikrofon. Då tror mobilen att den är ett headset, och högtalaren kan vara högtalartelefon för samtal.

Läs vårt test av bluetoothhögtalare här.

Vill du röra dig mer fritt i hemmet och ändå ha musik överallt kan det vara smartare att ansluta till en nätverkshögtalare via wifi. Dessa är på senare år nästan uteslutande så kallade multiroomsystem, ett helt gäng högtalare uppkopplade till nätverket, antingen med fast kabel eller med wi-fi. När du spelar upp musik så strömmas den till alla högtalarna på samma gång. Du kan givetvis ha bara en högtalare, men varför inte ha samma musik i köket, i vardagsrummet och på toaletten?

Sonos
Sonos, det första och fortfarande ett av de allra bästa multiroomsystemen,

Det finns idag ingen multiroom-standard som det finns för bluetooth-ljud, så alla tillverkare har sina egna system. Har du börjat med till exempel Sonos får du därför hålla dig till Sonos om du vill utöka ditt system med nya högtalare. För att spela upp musik använder du också i huvudsak tillverkarens egna app, eller de specifika andra appar som just det systemet har stöd för, till exempel Spotify, Deezer eller Tidal.

Multiroomsystem ställer inga höga krav på nätverket – ljud tar inte upp mycket bandbredd. Däremot kan de vara känsliga för långa svarstider. För att det ska låta bra behöver högtalarna vara noggrant synkroniserade, så att strömmen inte kommer någon tiondel senare till en eller flera av dem. Då låter det genast illa. Systemen har egna sätt att kontrollera detta och synka upp högtalarna, men får du mot förmodan ändå problem med det kan boven i dramat vara en långsam homeplug eller krånglande wifi-extender.

Läs vårt test av multiroom-system här.