Widi/Miracast från mobilen

Bluteooth är inte det enda sättet att strömma trådlöst direkt från mobilen utan lokalt nätverk, och bandbredden i bluetooth räcker dessutom inte till om du vill strömma video. Många telefoner, surfplattor och datorer har numera stöd för Miracast, en standard för trådlös bildöverföring som använder sig av Wi-Fi Direct. Wi-Fi Direct skapar ett litet privat, krypterat mini-nätverk med wifi-teknik mellan dig och mottagaren som sedan kan användas för att till exempel strömma video med Miracast.

På Windows-enheter kallas det inte för Miracast utan för Widi, som står för Wireless Display. WiDi var från början en konkurrerande standard men är numera Miracast-kompatibelt. Miracast kan strömma bild i upp till 1080p-uppplösning och skicka 5.1-ljud.

Miracast
Miracast speglar kort och gott skärmen på din mobil, platta eller notebook. Det funkar givetvis bäst med liggande skärm.

För att det ska funka måste skärmen eller tv:n givetvis också ha Miracast-stöd. Saknar du det så finns det ett flertal lösa Miracast-mottagare du kan köpa och plugga in i en hdmi-utgång. Hur du kopplar ihop enheterna kan sedan variera lite beroende på operativsystem och hårdvara, men det är ungefär lika enkelt som att ansluta en bluetooth-högtalare.

I Android dyker en uppkopplad Miracast-enhet upp som en Cast-enhet på samma sätt som en Chomecast. I Windows hanteras en Miracast/Widi-skärm som vilken annan extern skärm som helst.
 

Airplay och Google Cast

Mac-datorer, Iphone och Ipad har inte stöd för Miracast, utan använder en egen standard istället som heter Airplay. Den kan strömma video, eller om du vill bara ljud. Det använder inte Wifi Direct utan vanlig nätverksuppkoppling, så Airplay-mottagare måste vara inloggade på samma lokala nätverk som sändaren.

Apple TV
Senaste versionen av Apple TV, plus fjärrkontrollen du styr den med.

Vanligaste Airplay-mottagaren är en Apple TV, en dosa som du kopplar in till tv:n med hdmi. Kör du enbart Apple hemma så är det definitivt en bra lösning, då Airplay har god stabilitet och håller hög kvalitet. En Apple TV är dock inte direkt billig. Å andra sidan är det mer än bara en bildmottagare och innehåller både massor av appar och möjlighet att spela spel.

Apple har också Airplay-stöd i routern Airport Express, som har ljudutgång. Sedan finns det en uppsjö trådlösa högtalare med Airplay-stöd inbyggt.

Google har en konkurrerande lösning kallad Google Cast. Du kanske känner Google Cast bättre under namnet Chromecast, men det är i själva verket namnet på den vanligaste Google Cast-mottagaren, en liten dosa du pluggar in i tv:n, precis som Apple TV. Men det finns också andra Google Cast-mottagare. Dels Chromecast Audio, en Chromecast endast för ljud, och Nexus Player, som mer liknar Apple TV med fjärrkontroll, spel och appar. Tv-apparater från Philips och Sony har numera även Google Cast-mottagare (och i princip en hel Nexus Player) inbyggt.

Chromecast
Google Chromecast, vanligaste Google Cast-mottagaren.

Google Cast stödjs av alla nyare Android-enheter, och är även inbyggt i webbläsaren Chrome i både Windows och OSX. Det finns också en uppsjö IOS-appar med Google Cast-stöd.

Både Apple TV och Chromecast är dessutom så mycket mer än bara mottagare för saker du strömmar till dem från mobiler, plattor och datorer i nätverket. Framförallt har de direktkoppling till en mängd mediatjänster ute på nätet. Vi återkommer till dem i nästa del av Smarta Hemmet-skolan, där vi tittar närmre på de mängder av onlinetjänster som kan berika ditt digitala hem och göra det både smartare, säkrare och framför allt roligare.