Behöver du en massa extra utrymme för backuper? Eller kanske ett arkiv för alla semesterfoton och filmer? Någonstans att strömma ditt digitala filmarkiv ifrån? Svaret på allt detta är en nas, kort för Network Attached Storage. För den som är lite ovan vid det här med nasar kanske det kan vara dags för en liten orientering.

En nas är kort och gott en så kallad filserver, alltså en typ av dator med en stor hårddisk (eller två, eller hur många som helst) i en låda som är ansluten till ditt nätverk. Den delar innehållet på sin disk på samma sätt som du skulle dela ut en mapp i dig dator, så att andra i nätverket kan komma åt och läsa och skriva till den.

Ofta kan den också göra annat, som att vara en webbserver så att du kan surfa till de. Den kan också vara en upnp- och ofta dlna-kompatibel mediaserver som kan strömma film och musik till datorer, telefoner plattor och smart-tv i hemmet eller en nerladdningsstation som kan tanka hem stora filer åt dig medan du har datorn avslagen, och mycket mer.

Många funktioner utöver lagring

Det finns också ett gäng specialanpassade standarder och system för till exempel mediaströmning och backup, som Apples Itunes och Time Machine, mediasystemet Plex, olika databasformat, backupfunktioner med mera, som alla kräver speciella tjänster som körs på nasen.

En nas kan vara allt från en usb-hårddisk du hänger på routern (eller snarare är det då routern som är nasen) till jättelika lagringsskåp med hundratals rackmonterade hårddiskar. Här har vi testat sex stycken små men smarta nasar som är tänkta för ett mindre hem med mellan en och fem aktiva användare. Kanske har du ett par datorer som ska säkerhetskopieras regelbundet, ett filmbibliotek som familjen ska kunna dela på och strömma till tv:n, datorerna och allas telefoner, och en varsin privat lagringsdel för varje familjemedlem.

Sådant är lätt att fixa från en modern nas för hemnätverket. Samtliga nasarna i testet har stöd för fillagring både från Windows med smb och cifs-protokollen och Mac med afp, och har stöd för de viktigaste mediaserverfunktionerna som upnp, dlna och itunes, antingen direkt ut lådan eller efter lite enklare konfiguration. Till de flesta nyare nasar i denna klass (och alla i detta test) kan du också hitta appar till Android och IOS som gör det enklare att komma åt mediebibliotek och filer från telefonen och plattan.

Skapa egna molndiskar

En sak som tidigare har skiljt bra hemnasar från lite sämre är tillgången till smidig fjärråtkomst. Det innebär att du kan komma åt innehållet på diskarna via internet om du är utanför ditt egna nätverk, vilket ju kan vara praktiskt numera. Det har nästan alltid gått att fixa på något sätt, med port-vidarebefodring i din brandvägg eller olika typer av vpn-tricks, men flera tillverkare började istället erbjuda säker och enkel åtkomst via molnkonton.

Du loggar in med ett personligt konto på en webbsajt hos tillverkaren, och där kan du se och komma åt dina filer precis som om de vore i Google Drive eller Onedrive, fast de ligger tryggt lagrade på disken hemma hos dig istället för på någon okänd server. Det här kallas för ett personligt moln, och verkar mer eller mindre ha blivit standard numera i nasar från de större tillverkarna.

Är det säkrare än Googles och Microsofts lösningar? Kanske inte, men det är betydligt billigare om du har jättemycket data att lagra, och det kan ju kännas tryggt att veta att om du vill göra informationen helt privat är det bara att rycka ut nätverkssladden.


Så gjorde vi urvalet och testet

Vi valde tillsammans med tillverkarna ut sex stycken enkla och prisvärda men kompetenta nasar främst tänkta att användas i ett hemnätverk. Kravet för att få vara med i testet var att nasen hade plats för minst två hårddiskar, hade stöd för dlna-mediaströmning och ett pris på ungefär 3 000 kronor eller mindre. Vi satte inget exakt pristak, då den nya kemikalieskatten gör att pris på elektronik riskerade att justeras lite slumpmässigt just i skrivande stund.

Nasarna testades fabriksnya eller efter systemåterställning samt uppdaterade med senaste operativsystemen från respektive leverantör. I nasar utan egna diskar stoppade vi två WD Red-diskar på 2 TB vardera. Enheterna kopplades in en och en till en hemnätverksrouter med gigabit ethernetport och 500 Mbits/s internetuppkoppling. Prestanda mättes med filöverföring av stora mediefiler från en stationär Windows 10-dator med ssd-lagring och gigabit ethernet-port.