Funktionsfyllt och kraftfullt, men kräver kunskap

Bra valAsustor bidrar med testets dyrare nasar. Den kostar vanligen runt 3 200 kronor i butik, men har du tur kan du hitta den för 3 000 jämnt. Då får du endast servern, och inga diskar. Till det yttre är det här en enkel låda i svart plåt och plast. Den ser ut som en stationär dator i miniatyr.

Du behöver öppna upp den helt för att installera diskar, vilket kan vara lite bökigt, men det behövs lyckligtvis inga verktyg, diskarna fästes med skruvar som går att dra dit med händerna. Samma typ av skruv håller ihop chassit. Med diskar i blir den ganska högljudd. Det beror inte på dess inbyggda fläkt som är diskret, utan på att diskarnas vibration förstärks en del av lådan.

Asustor AS-3202T

En snabbstartsguide på papper medföljer, men den är under all kritik och säger bara till oss att läsa installationsguiden på cd-skiva. När fler och fler användare inte har dator med optisk läsare är det nästan tjänstefel att göra så. Efter lite sökande på Asustors webb hittar vi en installationsguide och manual på svenska. Med hjälp av den kan vi starta en webbaserad installation. Det förutsätter dock att vi hittar nasens ip-nummer, som vi får leta upp genom att logga in på vår router. Sedan finns också möjlighet att autodetektera nasen med en mobilapp. Men den kan vi inte hitta vår nas.

Därefter går det smidigare, om än lite förvirrat för den som inte redan är bekant med Asustor-nasar. Det första vi stöter på är en uppmaning att uppdatera "ADM", utan information om vad det är. Sedan kan vi välja automatisk 1-klick-installation eller manuell kontroll. Vi väljer automatisk och får då en jbod-disk med en stor volym att börja lagra filer på. Det tar också en del tålamod och ett par omstarter av nätverkets datorer innan de kan hitta AS-3202T och dess utdelade enheter.

Användargränssnittet är ett riktigt snyggt och relativt lättanvänt system som med dynamisk webb imiterar en skrivbordmiljö med app-ikoner och fönster du kan ändra storlek på och flytta runt. Gränssnittet går att få på svenska och är överlag väl översatt. Ska du bara göra grundläggande saker, sätta upp användarkonton med egna och delade kataloger, går det mycket smidigt.

Asustor AS-3202T gränssnitt

AS-3202T har ett brett funktionsutbud men det mesta är inte aktiverat från start, utan du förväntas gå in i dess inbyggda app-butik och ladda ner de funktioner du vill ha, till exempel en upnp-mediaserver samt ett gäng andra som Plex, nerladdningsklienter, synkningsfunktion för Google Drive och Onedrive, backup-tjänster, webbinnehållssystem, och en hel massa annat smått och gott. Totalt finns här över 150 appar att utforska.

En kul funktion är att AS-3202T även har hdmi-utgång, så det går att ansluta en tv eller datorskärm till den. Då kan du köra den som en lokal liten mediaspelare och dator med eget gränssnitt (som laddas hem som en app). Det kan styras med mus och tangentbord eller med en fjärrkontroll. Den ingår inte men kan köpas som tillbehör.

Det finns också en app till mobilen som funkar som kontroll. I det gränssnittet kan du installera ytterligare en handfull appar utöver medföljande Chrome, Netflix och Youtube. Exempelvis Prime Video-spelare och kontorspaketet Libreoffice.

Allt det här funkar inte klockrent, mest beroende på routerns ganska klena prestanda. Den är bra på att strömma media och vi får fin kvalitet i upp till 1080p för alla videotjänster vi testar, men både webb och Libreoffice går rejält segt att använda.

AS-3202T med sin fyrkärniga Celeron-processor är relativt kraftfull för en nas i denna storlek, och typiska nas-sysslor som videokodning för strömning klarar den fint, inklusive mer krävande saker som nerskalning av 4k-video till 1080p. Men av någon anledning räcker det inte till för att imitera en ”vanlig” dator, även om det på pappret borde funka.

Fakta Asustor AS-3202T

Kontakt: www.asustor.com
Antal diskplatser: 2 st 3,5 tum
Inkluderad lagring: Nej
Anslutningar: Gigabit ethernet, 3 st usb 3.0, hdmi
RAID-typer: JBOD, RAID 0, RAID 1
Serverfunktion: afp, cifs/smb, ftp, http, iscsi, nfs
DLNA: Ja
Inbyggd appbutik: Ja, ca 150 appar
Fjärråtkomst via molnet: Ja
Övrigt: Direkt mediaspelare/surfdator via hdmi
Läshastighet: 104 MB/s
Skrivhastighet: 100,3 MB/s
Storlek: 10,2 x 21,7 x 16,5 cm
Pris: 3 200 kr

plus

Goda prestanda
Stort utbud av bra appar
Smidigt gränssnitt för alla huvudfunktioner
Mediaspelare/dator med hdmi

minus

Omständlig konfiguration
Inte snabb nog för sitt eget desktopläge
Dyr inklusive extrakostnad för diskar

Betyg 4 av 5