Mycket lagring för pengarna

Buffalo Linkstation LS520D är en nas med ett drygt år på nacken, men till skillnad från till exempel datorer och mobiler, eller till och med routrar, så är nasar något som åldras ganska långsamt, och de kan kännas moderna flera år efter lansering. Vi kan fortfarande köpa denna enhets föregångare. Och dess föregångare...

Till det yttre har LS520D exakt samma färg och form som flera av föregångarna haft sedan tidigt 2010-tal, en kompakt låda i svart plast med röda detaljer som med nöd och näppe rymmer två hårddiskar, och lite elektronik samt en fläkt på baksidan. Det är en öppningsbar enhet och diskarna går att byta ut, uppgradera om du vill ha större eller ersätta om de skulle gå sönder. Det var minikravet på att vara med i detta test.

Buffalo LS520D

Diskarna sitter bakom en lucka på framsidan som går att öppna med bara händerna. Därefter behövs det en skruvmejsel för att byta ut en disk. Trots de kompakta måtten är det en relativt ljuddämpad låda och förutom ett milt disksurrande håller den sig hyfsat tyst.

Att komma igång är en lite omständlig historia. Vi uppmanas ladda hem ett program som installeras på datorn, och som vi sedan ska zippa upp, installera och till slut köra, bara för att hitta nasen i nätverket. Från det programmet kan vi sedan gå vidare till Buffalos webbgränssnitt och en enkel steg för steg-guide för att konfigurera nasen. Standardvalet är att sätta upp den som en så kallad linjär enhet. Det innebär att du börjar spara på ena disken och fortsätter på den andra när den första är full.

Det här är testets minsta nas till yttermåtten, men det den i gengäld har är generöst med medföljande disk för pengarna. Trots två förinstallerande 3 TB-diskar och totalt alltså 6 TB lagring är den fortfarande billigare än flera av de disklösa.

Det är dock inte så konstigt då den funktionsmässigt är klart mycket enklare än de bästa av dem. Här får vi nöja oss med den handfull tjänster och funktioner. Vi får filserver med smb, ftp och afp, en bittorrent-klient, dlna-kompatibel mediaserver, Itunes-server och fjärråtkomst till utvalda mappar via Buffalos webbaserade molntjänst.

Buffalo LS520D gränssnitt

LS520D innehåller också ett webbaserat bildgalleri och en mediaspelare som du kan surfa till i det lokala nätet istället för att ansluta som dlna/upnp-klient. Det är allt. I och för sig räcker det till det mesta du behöver göra, men den som vill köra andra mer avancerade funktioner behöver se sig om efter en annan nas.

Precis som de flesta nasar idag är gränssnittet en fönsterbaserad arbetsyta. Den går att ställa in på svenska och då det inte finns alltför mycket att göra är den relativt lätthanterlig. Vi skulle säga att det här är en prisvärd nas för den som behöver en stor lagringsplats, men kanske inget för den som som sagt har högre krav på funktionalitet.

Fakta Buffalo LS520D

Kontakt: www.buffalo-technology.com
Antal diskplatser: 2 st 3,5 tum
Inkluderad lagring: 6 TB
Anslutningar: Gigabit ethernet, usb 3.0
Raid-typer: Jbod, raid 0, raid 1
Serverfunktion: afp, cifs/smb, ftp
Dlna: Ja
Inbyggd appbutik: Nej
Fjärråtkomst via molnet: Ja
Läshastighet: 102,8 MB/s
Skrivhastighet: 102,7 MB/s
Storlek: 8,7 x 20,5 x 12,8 cm
Pris: 2 800 kr

plus

Prisvärd lagring
Relativt tyst drift
Kompakt form
Lättskött

minus

Få inbyggda funktioner
Inga extra appar
Begränsade prestanda

Betyg 4 av 5